Dette er CSKA Sofia

Bodø/Glimt reiser til Bulgaria i neste runde av Conference League

Annonse:

Tirsdag ettermiddag lettet Glimts fly fra Bodø lufthavn og satte kursen mot Bulgaria og klubbens aller første bortekamp i et europeisk gruppespill noen sinne. Med i bagasjen er tre poeng fra den første kampen i gruppespillet, mot ukrainske Zorya Luhansk.j

Nye poeng deles ut på torsdag når CSKA Sofia og Bodø/Glimt barker sammen i den bulgarske hovedstaden. Og det er slett ingen miniputt på tar imot nordlendingene på sin hjemmebane. Bulgarerne stiller nemlig sin mest suksessfulle klubb i årets utgave av UEFA Europa Conference League. CSKA Sofia er stiftet i løpet av etterkrigsårene i 1948 og har på sin relativt korte levetid rukket å vunne hele 56 trofeer i hjemlandet.

«De røde» er det velklingende kallenavnet på klubben som fordeler pokalene sine i 31 seriemesterskap, 21 cupgull og fire SuperCup-tittler. Litt mer enn Glimts 1-2-0 der altså. Nå skal det sies at Glimt kanskje ble snytt for sin første sjanse for en SuperCup-triumf ettersom det ikke ble avholdt cup det året Glimt vant ligaen. Uansett, Glimts troféskap er syltynn suppe i forhold til torsdagens motstander, som for øvrig har et eget pokal-museum. Glimt har en hylle i et åpent kontorlandskap.  

Stortap i Roma


Hovedstadslaget fra Bulgaria var i den første runden av gruppespillet på besøk i en annen europeisk hovedstad. Gruppefavoritten AS Roma var vertsskap for CSKA Sofia som ikke maktet å gjenta fjorårets prestasjon mot fotballstormakten. I fjor var nemlig AS Roma og CSKA Sofia i samme gruppe i UEFA Europa League. Da vant bulgarerne 3-1 på hjemmebane og spilte en sterk 1-1-kamp i Italia. Slik gikk det ikke i år.

Selv om det var jevnt lenge var det Roma som viste seg som den favoritten de er. En tidlig CSKA-ledelse ble utliknet og deretter utslettet. Til slutt sto det hele 5-1 til hjemmelaget, som fra runde én tok førsteplassen i gruppa.

NIK_0155.jpeg
CSKA Sofia jubler etter å ha tatt ledelsen borte mot Roma for to uker siden

På plassen bak lurer debutanten fra nordområdene. Bodø/Glimt debuterte som nevnt på hjemmebane mot Zorya Luhansk. Ukrainerne var lenge med i oppgjøret, men avgjørelsen falt i andre omgang. Ulrik Saltnes stanget Glimt i ledelsen nesten rett fra avspark, før Ola Solbakken bare sekunder senere doblet ledelsen. Ja, det var faktisk snakk om sekunder.

Amahl Pellegrino vartet deretter opp med et kunststykke av en scoring og Glimt å lenge ut til å stikke av med en fortjent 3-0-seier. En lynrask ukrainer på topp for gjestene sørget for et ørlite skår i gleden med en sen redusering. Det var likevel ikke nok til å ta futten fra feststemte nordlendinger i flomlyset på Aspmyra. Snakk om festkveld i Europa-debuten.

I den fire lag store gruppa er det altså topp mot bunn på torsdag. Selv om begge lagene er både topp og bunn fire.

Trippel semifinalist

Men bulgarerne er heller ingen småklubb i europeisk klubbfotball. Der Bodø/Glimt nå deltar i sin første turnering noen sinne er CSKA Sofia godt bevandret i de gjeveste, europeiske selskap. Faktisk har CSKA Sofia vært i semifinalen i UEFA Champions League hele to ganger. Dessverre har klubben aldri lyktes i å kvalifisere seg for Champions League-finalen.

I 1966/67-sesongen gikk CSKA Rødt Flagg, som klubben het den gang til sin første semifinale i Champions League. Der spilte de først 1-1 hjemme mot Inter fra Italia, før de tapte returoppgjøret 1-0. Inter tapte deretter finalen 1-2 for Celtic fra Scottland.

17 år senere var laget igjen i semifianlen i CL, under dagens navn CSKA Sofia. Denne gangen vant de den første kampen 4-3 mot tyske Bayern Munchen. Dessverre for bulgarerne ble det ikke like stor suksess i returoppgjøret da laget tapte hele 0-4 i bortekampen. På veien til semifinalen slo de ut storheter som Liverpool og Real Sociedad.

NIKO0161.jpeg
Poserer pent og pyntelig før kampen mot AS Roma

Også i den gamle cupvinnercupen, som vel etter hvert har forvandlet seg til UEFA Europa League har CSKA Sofia vært i semifinalen. Den gangen het laget Sredets Sofia.

Sesongen 88/89 gikk de hele veien til semifinalen, hvor det ble bom stopp mot Barcelona etter et tundt 3-6-tap sammenlagt.

Hjemmebanefordel?

Til tross for at Glimt nå har reist til Sofia for å spille bortekamp mot «de røde», får ikke Patrick Berg, Ulrik Saltnes og resten av Glimt-gutta spille på CSKAs egentlige hjemmebane. Den er nemlig ikke godkjent for spill i Europa.

Til vanlig spiller CSKA sine hjemmekamper på Balgarske Armiya stadion. For tiden venter klubben på tillatelse til å bygge et splitter nytt hjem og en ny stor hjemmearena. Derfor har UEFA gitt klubben rødt lys mot å bruke Balgarske Armiya stadion i gruppespillet, og klubben må derfor flytte ut fra sine vante omgivelser til en annen stadion i storbyen.

ЦСКА-Славия 1-1-57.jpeg
"De røde" spiller naturligvis vanligvis i røde drakter på hjemmebane

Kampen mellom Glimt og CSKA spilles på nasjonalarenaen, Vasil Levski National stadium. PS! CSKA er altså ett av to lag i Glimts gruppe som ikke spiller sine hjemmekamper på sitt egentlige stadion. Også Zorya Luhansk har måtte flytte på grunn av krigshandlinger i hjembyen. De har derimot vært hjemme på fremmed gress i snart ti år.

Men til tross for at CSKA spiller på "fremmed gress" så vil laget likevel ha en enorm hjemmebanefordel. Supporterkulturen i Bulgaria kan vel sammenliknes med det de helgule møtte i Warszawa tidligere i sommer. Om ikke halve Bodøs befolkning møter opp i Sofia på torsdag er det nok hjemmefansen høres best i løpet av de 90 minuttene.

Sofia: Blant Europas eldste  

Som navnet tilsier hører CSKA Sofia hjemme i Sofia, Bulgarias hovedstad og største by. Hovedstaden har rundt 1,2 millioner innbyggere og ville vært Norges største by om den lå i vårt hjemland. 

Med sine 1,2 millioner innbyggere er Sofia den 15. største byen i EU og ligger i den vestlige halvdelen av Bulgaria, godt inn i kontinentet. Det er omtrent like langt til Svartehavet i øst som til Egeerhavet i sør. 

Sofias historie strekker seg tilbake til 700-tallet f.kr og dermed er Sofia en av Europas eldste hovedsteder. Både grekere, trakere og romere har bosatt byen, men det er grekerne som har navngitt hovedstaden. Navnet Sofia stammer fra gresk og betyr "visdom". 

Omgitt av fjell på tre sider, godt over 500 meter over havet ligger byen strategisk til i Balkan. Byen ligger i Sofiadalen og har flere fjelloverganger som går gjennom byen. Navnet har blitt byttet flere ganger og stadig kan man se spor etter byens lange og stolte historie om man besøker byen. Som turist er det, som i de aller fleste europeiske hovedstedene mye å oppleve, enten du følger kultur- eller matveien. 

Sofia lufthavn ligger like utenfor sentrum og det tar ikke lange tiden å komme seg inn til bykjernen. I byen finner du også en stor og moderne sentralstasjon, som gjør byen til et yndet stopp for togloffere fra hele verden. Totalt finner du åtte togstasjoner i byen. 

Bulgaria har, som de aller fleste andre land en lang historie. Så lang at vi ikke har sjans til å gå gjennom hele her og nå. Likevel skal du få noen fakta du kan få bruk for neste gang du er på quiz. 

Landet ligger i den sørøstlige delen av Europa og er kontinentets 15. største land med sine 7 millioner innbyggere. Landet har kystlinje mot Svartehavet i øst og grenser ellers til Romania, Serbia, Nord-Makedonia, Hellas og Tyrkia. Flagget har tre liggende striper i fargene hvitt, grønt og rødt. I den rekkefølgende. 

10 funfacts om Bulgaria

Funfactene er hentet fra diverse nettsider og ikke kvalitetssjekket med verken historikere, geografilærere eller lokalbefolkningen. Det kan forekomme noe vissvass med andre ord. Og om det ikke er fact, så er det i alle fall fun. 

  1. Bulgaria er det eldste landet i Europa som ikke har byttet navn siden opprinnelsen. 
  2. Den bulgarske hæren har aldri mistet et eneste flagg i kamp
  3. Nesten én tredjedel av Bulgaria er dekket av skog
  4. Rayna Kasabova, fra Bulgaria var verdens første kvinne til å delta i en millitær luftøvelse
  5. Balkans høyeste punkt, Musala peak, ligger i Bulgaria. 2925 m.o.h.
  6. Navnedag verdsettes av mange høyere enn bursdag i Bulgaria.
  7. Bulgaria har et av Europas raskeste internett
  8. Sofia er blant Europas billigste hovedsteder å feriere i
  9. Bulgaria er blant tre land i verden som har sekkepipe som nasjonalinstrument. Scottland og Irland er de to andre. 
  10. Verdens eldste gullskatt er funnet i Bulgaria. Den ble funnet i nærheten av Varna i 1972 og er over 6000 år gammel. 
Annonse fra Eliteserien: