Dette er Glimts neste motstander i Europa

Beşiktaş kommer til Bodø for andre gang

Annonse:

Sent torsdag kveld spilles årets andre gruppespillkamp i Bodø og på Aspmyra. På motsatt side står en gammel kjenning, må vi vel kunne si. Tyrkiske Beşiktaş kommer for andre gang til Bodø, og for tredje gang til Nord-Norge. 

I 2004 møttes nemlig Glimt og Beşiktaş i den første runden av UEFA-cupen. Glimt tok en tidlig ledelse med Runar Berg, men tyrkerne utliknet like før slutt. I borteoppgjøret i Istanbul skuslet Glimt vekk muligheten og tapte kampen sammenlagt 1-2. 

NTB_0sX4t_6Sgu8.jpg
Bodø 20040916. Her Ahmed Kamel Hassan t.v. og Runar Berg i aksjon i UEFA-cupkampen mellom Bodø/Glimt og Besiktas på Aspmyra stadion torsdag kveld. Kampen endte 1-1.Foto: Gorm Kallestad / NTB .

Mye har skjedd med begge klubber siden den gang. Vi skal bli litt bedre kjent med Beşiktaş i denne artikkelen, og foran det neste oppgjøret i Istanbul om et par uker kommer vi som alltid tilbake med enda mer om byen og reisemålet. 

Gymnastikk og ball

Beşiktaş Jimnastik Kulübü, ofte forkortet Beşiktaş JK eller bare Beşiktaş er klubbens fulle navn. Jimnastik oversettes, kanskje ikke så overraskende om du har prøvd å lese det høyt til gymnastikk. 

Selv om gymnastikk er en sentral del av klubbens omfattende satsing er det nok fotballen klubben først og fremst er kjent for. Beşiktaş konkurrerer også i basketball, volleyball, håndball, friidrett, boksing, bryting, sjakk, bridge, turn, roing, bordtennis og paralympiske grener. En storklubb i ordets rette forstand med andre ord. 

Dersom du tar en liten titt på klubbens medaljeskap, og kun ser på avdelingen for fotball finner du fort ut at det på ingen måte er snakk om noen kasteball i tyrkisk fotball. 

Neida, Beşiktaş er seriemester i Tyrkia 16 ganger. Senest i 2020/21-sesongen. De har vunnet seriecupen ti ganger og supercupen ni ganger. Beşiktaş har spilt kvartfinale i Champions League én gang og vært to ganger i kvartfinalen av Europa League. 

Bayern Muenchen v Besiktas - UEFA Champions League Round of 16 First Leg.JPG
MUNICH, GERMANY - FEBRUARY 20: Javi Martinez of Bayern (R) in action against Gary Medel of Besiktas (L) during the UEFA Champions League Round of 16 First Leg match between Bayern Muenchen and Besiktas at Allianz Arena on February 20, 2018 in Munich, Germany. (Photo by Alexander Scheuber - UEFA/UEFA via Getty Images) *** Local Caption *** Javi Martinez,Gary Medel

Visste du forresten av Istanbul er én av åtte byer som har hatt to lag i Champions League uten å være landets hovedstad? Beşiktaş sies å være én av de tre store i tyrkisk fotball, men faktisk har bare Istanbul hatt hele fire lag i gruppespill i Champions League. Det er flest av alle ikke-hovedsteder i verden. 

Beşiktaş, Galatasaray og Fenerbahçe er det tre store, og alle tre fra Istanbul. I tillegg har også İstanbul Başakşehir spilt Champions League. De syv andre ikke-hovedstedene som har hatt minst to lag i Champions League er Zürich, Porto, Manchester, Sevilla, Glasgow, Tel-Aviv og Milano. Byer Glimt har spilt i er uthevet. 

For ordens skyld; Det var supporter-podkasten Glimt i Steigen prata mannskjit som gjorde undertegnede oppmerksom på den artig-faktaen. 

Nok om det ... 

clubs-uel-2021-22-group-standings--cd6fc384-bf42-4113-9fcb-c37686412918.png
Glimt ligger sist, men det er jevnt etter to kamper i gruppe D

Svart og hvit jubilant 

At Beşiktaş er en storklubb i Tyrkia er det overhodet ingen tvil om. Vi har allerede ramset opp klubbens fantastiske medaljeskap, men kan jo legge til at laget i 1991/92-sesongen gikk gjennom Süper Lig ubeseiret.

Klubben ble stiftet i 1903 og feirer i år sitt 120. år som idrettsklubb. I 1903 het klubben Bereket og hadde etter sigende røde og hvite farger, men byttet til samme navn som nabolaget klubben var fra, Beşiktaş.

Svart og hvit ble først klubbens farger senere, men i 2003, da Beşiktaş feiret sitt 100 årsjubileum kunne en dokumentar avsløre at rødfargen aldri hadde vært en del av Beşiktaş. 

NTB_oRWEfmlkNcE.jpg
Bodø 20040916. Runar Berg jubler etter at han ga Bodø/Glimt ledelsen 1-0 over Besiktas i første omgang av UEFA-cupkampen på Aspmyra stadion torsdag kveld. Kampen endte 1-1.Foto: Gorm Kallestad / NTB .

Først i 1911 begynte klubben med fotball da de to ungdomsklubbene Valideçeşme og Basiret, begge fra nabolaget Beşiktaş ble en del av klubben. Rundt denne tiden ble også fotball virkelig populært i det Osmanske riket. 

I 1918 vant klubben sin første tittel da de ble kronet til mestere i en lokal turnering. Noen år senere gikk de inn i Istanbul Football League sammen med Galatasaray og Fenerbahçe og andre lag fra Istanbul. De vant ligaen i 1923/24, men de to rivalene var for dominerende, og Beşiktaş vant ikke turneringen igjen de neste ti årene. 

På 50-tallet ble fotballen i Tyrkia profesjonalisert og en all-tyrkisk liga ble opprettet. Beşiktaş vant sin in første tittel i Süper Lig i 1956/57, men allerede i 1934 vant de den tyrkiske cupen for første gang. 

Det har vært uendelig mange ligaer, cuper og turneringer i Tyrkia og Istanbul siden 1903, så en fullstendig liste over Beşiktaş' meritter klarer ikke vi å tilby. Den er lang som vinternatta. 

Beşiktaş i Europa

Vi får bare innrømme at det ble for langdrygt å lese seg opp den fulle historien til våre neste mostandere. Vi får la det være opp til spesielt interessert å fortsette lesingen på diverse nettbaserte leksikon

La oss heller se litt på klubbens europeiske historie. Som vi allerede har nevnt slo Beşiktaş ut Glimt av UEFA-cupen i 2004, men vi nevnte også at tyrkerne har vært i Nord-Norge én gang til. Det var tilbake i 2013, da de slo ut Tromsø etter å ha snudd et skuffende 1-2-tap fra Alfheim på hjemmebane. Dessverre for Beşiktaş var det likevel gutan som fikk spille gruppespill i Europa League. Beşiktaş ble nemlig kasta ut av turneringen, og slik gikk det til at Runar Espejord fikk sin debut i Europa League før han hadde spilt ett eneste minutt i Eliteserien. Han spilte forresten også Europa før han spilte Eliteserie for Glimt også. 

Se høydepunktene fra forrige gang Glimt møtte Beşiktaş:

Beşiktaş er i 2023 rangert som det 149. beste laget i Europa på UEFAs koeffisient-liste. Der ligger de like bak Legia Warszawa og HJK Helsinki, men foran Genk og Standard Liège. Glimt er for øvrig rangert som nummer 68.

Men Beşiktaş har en lang europeisk tradisjon å se tilbake på. Der Glimt på torsdag spiller sin kamp nummer 70 i Europa har Beşiktaş over 235 kamper på europeisk nivå. 

Før årets gruppespill hadde tyrkerne 100 prosent seire i Conference League, men har fått seg et par på trynet av Club Brugge og Lugano. De svarte og hvite tapte forrige runde hjemme for Lugano, men holdt Club Brugge til 1-1 på bortebane i første kamp. 

Fra tidligere av har vi allerede nevnt at Beşiktaş' beste sesong var da de nådde kvartfinalen i Champions League i 1985. Da sa det bom stopp med 0-7 sammenlagt mot Dynamo Kyiv. 

Beşiktaş mot norske lag

Vi har nevnt Glimt i 2004. Vi har nevnt Tromsø i 2013. De slo riktig nok ut begge lagene, men Tromsø karra seg likevel videre, etter at Beşiktaş ble utestengt etter en kampfiksingskandale. 

Tromsø er derimot ikke det første norske laget som tok seg forbi Beşiktaş, selv om de ble det første til å klare det til tross for tap. Året etter skandalen mot TIL tok Beşiktaş seg hele veien til 16.delsfinalen i Europa League etter å blant annet ha slått ut Liverpool på straffer. 

NTB_RuQJsfivbWg.jpg
Bodø 20040916. Håvard Halvorsen fyrer løs mot keeper Ocaar E. Cordoba i UEFA-cupkampen mellom Bodø/Glimt og Besiktas på Aspmyra stadion torsdag kveld. Kampen endte 1-1.Foto: Gorm Kallestad / NTB .

Men tilbake til de norske lagene. Rosenborg, Vålerenga og Sarpsborg 08 har også møtt Beşiktaş. Rosenborg tapte 1-3 i Istanbul, men vant 3-0 hjemme i kvalifiseringen til Champions League i 1995/96-sesongen. Også Vålerenga sjokkerte Beşiktaş noen år senere i cupvinnercupen. 

I Oslo vant VIF 1-0, og klarte 3-3 i Istanbul. Dermed slo VIF ut Beşiktaş i den andre runden i 1998/99-sesongen. 

Så var det Sarpsborg 08 da. De har, i likhet med Glimt ikke maktet å slå Beşiktaş. Østfoldingene var i samme gruppe som tyrkerne i Europa League i 2018/19. Både hjemme og borte ble det for tøft for Sarpsborg som tapte 1-3 (borte) og 2-3 (hjemme) mot Beşiktaş og endte til slutt på sisteplass i gruppa, plassen bak med to poeng mindre enn Beşiktaş.

Torsdag kveld prøver Beşiktaş seg for sjette gang på norsk jord, og for andre gang i Bodø. Denne gangen håper vi de reiser tomhendte hjem. 

Se Beşiktaş' pressekonferansen nedenfor fra onsdag klokken 20:00: 

Annonse fra Eliteserien: