Bodø/Glimt i Europa

Seks ganger har Glimt vært med i Europa kvalik, men de har aldri klart å kvalifisere seg for gruppespillet.

Annonse:

Når man tar en titt på hvilke motstandere Glimt har måtte spille mot, så kan det jo til en viss grad forståes også. Napoli, Inter, Sampdoria, Trabzonspor, Werder Bremen og Besiktas er lagene som har slått Glimt ut av det gjeve selskap.

Spillere som Tarcisio Burgnich, Giuseppe Baresi, Alessandro Altobelli, Walter Zenga, David Platt, Siniša Mihajlović, Torstein Frings, Claudio Pizarro og Ailton er noen av de største spillerne som har spilt mot Glimt og i oppgjøret mot Besiktas stod John Carew på motsatt banehalvdel.

Arne Hanssen fyrer av et skudd mot Inter i Europacupen i 1978. Hanssen ble målscorer. Glimt tapte 2-1 og 7-1 sammenlagt. Foto: Arkiv i Nordland
Arne Hanssen fyrer av et skudd mot Inter i Europacupen i 1978. Hanssen ble målscorer. Glimt tapte 2-1 og 7-1 sammenlagt. Foto: Arkiv i Nordland

 

Mirakelet på Ullevaal

Torsdag, 15.september 1994, er datoen hvor Glimt leverte en av norgeshistoriens største fotballbragder. På motsatt side sto Sampdoria med spillere som Walter Zenga, David Platt, Riccardo Ferri og Attilio Lombardo. Treneren var ingen ringere enn Sven-Göran Eriksson, og «Blucerchiati» (De blå-hvite) var regjerende cupmester i Italia. Kampen ble spilt på Ullevaal fordi det manglet flomlys på Aspmyra. De 2,015 supporterne som hadde møtt opp fikk oppleve en kamp de neppe vil glemme. Sven-Göran Eriksson sa etter kampen at Glimt hadde vunnet fortjent.

Etter bare to minutter fikk Glimt frispark i farlig posisjon. Tom Kåre Staurvik ladet kanonen og sendte av gårde en markkryper som var limt inntil stolperoten, den italienske keeperlegenden Walter Zenga var ikke i nærheten av å redde kanonskuddet.

Etter 32 minutter ble Bent Inge Johnsen spilt gjennom og Zenga kom stormende ut, en lekker touch forbi og Johnsen kunne enkelt trille ballen inn i det tomme målet. Glimt gikk til pause med en 2-0 ledelse og de blå-hvite fra Genova løp frustrerte mot garderobene.

Etter 47 minutter reduserte Mauro Bertarelli for Sampdoria, men bare ti minutter senere scoret Bent Inge Johnsen sitt andre mål og Glimt ledet 3-1. 25 minutter før slutt dukket David Platt opp og headet inn Sampdoria sitt andre mål. Det ble en nervepirrende avslutning på kampen, Sampdoria hadde blant annet to skudd i tverrliggeren.

Det var til slutt Glimt som gikk seirende ut av det som må sies å være en av de største bragdene i norsk fotball historie. Denne kampen vil for alltid stå igjen som en merkedag for klubben og supporterne.

Dessverre endte reisen med Sampdoria. Over to kamper viste italienerne klasse og sendte Bodø/Glimt ut av Europa for denne gang med 4-3 sammenlagt. 

Spillerne som var med på denne fantastiske bragden var -

Rhonny Westad, Charles Berstad, Tom Staurvik, Ola Haldorsen, Andreas Evjen, Trond Sollied, Bent Johnsen, Runar Berg, Arild Berg, Ørjan Berg og Aasmund Bjørkan. Innbyttere var Kristjàn Jònsson og Tommy Hansen.

Annonse fra Eliteserien: