Dette er KÍ–Klaksvik

Onsdag kveld møter Bodø/Glimt færøysk motstander på Aspmyra. Her er alt du trenger å vite før kampen.

Annonse:

Champions League-kvalifiseringen er tilbake på Aspmyra! Endelig skal de helgule igjen forsøke å kvalifisere seg til den aller gjeveste turneringen i europeisk fotball. I fjor var det bråstopp mot den polske seriemesteren Legia Warszawa i første runde. I år er det færøysk motstand når årets europaeventyr sparkes i gang. 

I denne artikkelen skal vi bli litt bedre kjent med onsdagens motstander, Klaksvík. Eller Klaksvíkar Ítrottarfelag som det fulle navnet så klingende lyder. Vi anbefaler også å sjekke ut den nyeste episoden av podkasten vår, 4-3-3. Der er tidligere Glimt-trener, Julian Madsen på besøk. Han har jobbet som hovedtrener for 07 Vestur i den færøyske eliteserien og kjenner til Færøyene, fotballen og Klaksvík godt. Han gir en dypere analyse av spillestil, styrker og svakheter hos onsdagens motstander. 

Du kan høre podkasten her eller der du vanligvis lytter til podkast: 

Suveren seriemester

Klaksvík spiller i den færøyske toppdivisjonen, som heter Betrideildin. KÍ ble seriemester i 2021 med suverene tall. Faktisk er deres sesong i fjor veldig sammenliknbar med den Glimt hadde i 2020. Bare se her. 

  • Bodø/Glimt tapte én kamp i 2020. Gjett hvor mange KÍ tapte i 2021? Riktig! Én. 
  • Glimt spilte tre uavgjort i 2020. Du skjønner hvor vi skal. KÍ óg! 
  • Glimt vant resten i 2020. Ikke så overraskende kanskje. KÍ var ikke noe dårligere. 

På Færøyene spiller de 27 kamper i løpet av en sesong, mot 30 i Norge. I løpet av Glimts 30 kamper i 2020 scoret laget hele 104 mål. Klaksvík klaksa (pun intended) til med hele 99 scoringer på sine 27 kamper. Noe som gir onsdagens gjester et målsnitt på 3,6, mot Glimts 3,4 fra 2020. Nærmest identisk der også, altså. 

Dette høres ut som selvskryt. Det er det for så vidt også, men først og fremst er det en interessant fremstilling av hvor overlegne Klaksvík var i forrige sesong. Avstanden ned til HB på andreplass var på hele 11 poeng. 

Klaksvík trener på Aspmyra stadion i Bodø kvelden før kvalifiseringskampen mellom Bodø/Glimt og Klaksvík fra Færøyene til Champions League juli 2022
KÍ-spillerne varmet opp i Glimts Diadora-jakker etter at bagasjen deres ble rammet av pilotstreiken.

Havna Bóltfelag tok seriegullet i 2020, da KÍ ble nummer tre. HB er den mestvinnende klubben på Færøyene med 24 seriemesterskap. 

Totalt har KÍ vunnet ligaen på Færøyene hele 19 ganger. De er allerede godt i gang med sin tjuende seriemestertittel denne sesongen. Etter 15 spilte kamper har Klaksvík vunnet 14 og spilte én uavgjort. De har med andre ord til gode å tape en kamp denne sesongen. Dermed møter Glimt et lag proppfulle av selvtilit. 

Den færøyske ligaen er rangert som nummer 47 i Europa. Totalt er det 55 nasjoner som rangeres hos UEFA. Færøyene har dermed plassert seg høyt nok til å få et lag direkte inn i den første kvalikrunden. De fire nederste, som i år er San Marino, Andorra, Estland og Island måtte gjennom en forhåndskvalifisering. 

Ytters i havgapet

Færøyene er en øygruppe som ligger i havgapet mellom Norge og Island. Færøyene ligger på cirka samme breddegrad som Bergen og er et konstitusjonelt monarki. De ligger med andre ord under den danske regenten, men har eget landslag og ligasystem i hjemlandet og er svært patriotiske. Vi så blant annet litt av denne patriotismen da landslaget deres scoret på bortebane mot Danmark i fjor høst. 

Du kan se en supportervideo fra scoringen i Parken her: 

Nesten helt øst i landet som er hjemsted for cirka 50 tusen innbyggere finner vi den vesle byen, Klaksvík. Hjembyen til Glimts neste europeiske utfordrer. Klaksvík ligger helt vest på øya Borðoy som ligger i nordøst. Selv om vi i Norge omtaler Klaksvík som en liten by er det faktisk den nest største byen i øyriket. Trondheim er Klaksviks norske vennskapsby. 

Det bor like i underkant av fem tusen innbyggere i Klaksvik. Fem tusen innbyggere er ikke nok til å en gang kunne regne seg som topp hundre største byer i Norge. Vi skal kjøre et mer detaljert geografikurs om Klaksvik og Færøyene foran neste ukes bortetur. Nå konsentrerer vi oss om fotballaget. 

Klaksvík ble stiftet i 1904 og er en av de eldste klubbene i Betrideildin. Faktisk er det kun TB, Tvøroyrar Bóltfelag, som rykket ned sist sesong som var eldre i fjorårets liga. TB er stiftet helt tilbake til 1892. Ved å klikke her kan du forresten se det aller første bildet fra en fotballklubb på Færøyene (åpnes i ny fane). Bildet er fra oppgjøret mellom TB og HB 18. juli 1909 i Tórshavn. HB vant kampen 2-1.

Erfaren på europatokt

KÍ spiller sine hjemmekamper på Við Djúpumýra. Et stadion som ligger sentralt i den lille byen med en total kapasitet på 2,6 tusen. Det fantes riktignok bare 524 seter på stadion frem til 2019. Nå er stadion utvidet til rundt 1500 sitteplasser. Stadion er stadig under utbygging og er nå på byggetrinn 2ifølge klubbens eget nettsted, som ikke er oppdatert siden juni 2021.

Som nevnt tidligere har Klaksvík vunnet den færøyske toppdivisjonen hele 19 ganger. Det første seriemesterskapet kom i 1942, før laget jevnlig har vært blant de beste lagene i landet. Også i den færøyske cupen, Løgmanssteypið har klubben vært toneangivende. Den forrige tittelen kom i 2016 og var klubben sjette cuptittel. 

Klaksvík-spillere varmer opp for trening på Aspmyra kvelden før kvalfiseringskampen mellom Bodø/Glimt og Klaksvík fra Færøyene til Champions League i Bodø juli 2022
Klaksvík trente tirsdag kveld på Aspmyra.

Med så mange meritter innenfor egne landegrenser er det ikke unaturlig at det er et erfarent europalag Glimt møter på onsdag. KÍ har ved flere anledninger vært i både Champions, Europa og Conference League-kvalifiseringene uten å ende opp i gruppespill. 

Sist KÍ var i Champions League-kvalifiseringen var i 2020/2021-sesongen. Da sa det bom stopp i den andre runden. I første runde tok de seg videre etter å ha slått slovakiske Slovan Bratislava 3-0 på hjemmebane. I runde nummer to tapte KÍ 1-3 borte mot sveitsiske Young Boys. Dermed ble det en tur ned i Europa League hvor laget smadret Dinamo Tblisi fra Georgia hele 6-1. I den samme runden som Bodø/Glimt ble slått ut av AC Milan. 

I 20/21-sesongen var altså KÍ nærmere et gruppespill enn noen gang før. I play offen endte derimot moroa etter et skuffende 1-3-tap borte mot irske Dundalk. Irene tapte forøvrig samtlige av sine gruppespillkamper i gruppa med Rapid Wien, Molde og Arsenal. 

I fjor fikk de prøve seg i kvalifiseringen til Conference League. Der røyk de ut allerede i første runde etter å ha tapt 5-6 sammenlangt mot lativske Riga etter ekstraomganger. Dermed var fjorårets europaeventyr over før det i det hele tatt kom skikkelig i gang. 

I år får både de og Bodø/Glimt en ny sjanse i Champions League-kvalifiseringen. Kampstart på Aspmyra onsdag 18:00. Billetter kan du kjøpe på glimt.no/billetter

til insta dag 1-17.jpg

 

Annonse fra Eliteserien: