En nederlandsk fotballstormakt

Ajax er ingen smågutt i fotball-Europa. Her er alt du trenger å vite om Glimts neste utfordring.

Annonse:

Etter den siste treningsøkten på spansk jord for denne gang setter Bodø/Glimt seg tirsdag på flyet som tar den regjerende seriemesteren fra Malaga til Amsterdam. Etter to måneder uten tellende kamp er det igjen dags for alvor for de helgule. 

Fjorårets innsats i Europa ga resultater, og Glimt endte som nummer to i sin gruppe i Conference League. Dermed må bodøværingene gjennom en kvalifisering for en fullverdig plass i sluttspillet i turneringen. 

Ned fra Europa League kommer lagene som i sine grupper ble nummer tre. Blant disse finner vi den nederlandske storheten Ajax fra hovedstaden. Dette blir Glimt neste motstander i sluttspillkvalifiseringen. 

I denne artikkelen skal vi bli litt bedre kjent med Ajax, og det kommende reisemålet for vel tusen nordlendinger. 

En virkelig stormester

Ajax Amsterdam er en fotballinstitusjon i Nederland. Klubben er den suverent mest suksessfulle klubben fra tulipanlandet, og det er ikke småtteri klubben har samlet til seg siden etableringen i år 1900. 

Bare se her: 

Ajax har vunnet Æresdivisjonen 36 ganger (senest i 2022) og den nederlandske cupen 20 ganger. I tillegg har også klubben gjort seg svært gjellende på den europeiske scenen. 

Se hva Aasmund Bjørkan og Jens Petter Hauge tenker før Ajax-kampen her. Får du ikke opp videoen? Klikk her

Ajax er én av seks klubber som har gjort seg fortjent til å eie et Champions League-trofé permanent. Pokalen er en såkalt vandrepokal, og gis normalt videre til neste års vinner. Lag som har vunnet turneringen fem ganger får beholde troféet. Tidligere kunne man også få troféet til odel og eie om man klarte å vinne turneringen tre år på rad. Takk og bukk, sa Ajax da og vant turneringen tre år på rad fra 1971 til 1973. Klubben har totalt vunnet Champions League fire ganger, sist i 1995. 

Ajax har også vunnet Europa League (1), Cupvinnercupen (1), Supercupen (3) i tillegg til verdensmesterskapet for klubblag to ganger. 

Det er med andre ord ingen dårlig meritert klubb Bodø/Glimt skal opp mot førstkommende torsdag, på mektige Johan Cruijff ArenA i Amsterdam. 

AFC Ajax v AS Roma Group C - UEFA Women's Champions League 202324.jpg
Ajax hjemmebane i Amsterdam. Foto: Dean Mouhtaropoulos - UEFA/UEFA via Getty Images

Oppadgående formkurve

Til tross for klubbens elleville sportslige historie har ikke Ajax fått noen drømmesesong i år. De startet forferdelig, men har omsider hentet seg betraktelig inn og startet klatringen på tabellen i hjemlig liga. 

I helgen tapte de knepent 2-3 for Heerenveen etter å ha ligget under 0-3 tidlig i kampen. Dette var lagets første tap i Æresdivisjonen siden 29. oktober. På grunn av den utrolige formen laget er i har Ajax klatret fra bunnen av tabellen, og befinner seg nå som nummer fem, ett poeng bak Håkon Evjens gamle klubb AZ Alkmaar. 

På toppen av tabellen finner vi PSV, Glimts Europa League-motstandere, hele 24 poeng foran stormakten fra hovedstaden. 

Rødhvite, greske helter

Ajax ble som nevnt stiftet i 1900, og feirer sitt 125 årsjubileum neste år. Allerede 18 år senere vant Ajax landsmesterskapet, uten å tape en eneste kamp. Siden det har laget aldri rykket ned fra det øverste nivået i Nederland. Her strides forøvrig norsk og engelsk Wikipedia noe. Det kan tenkes at Ajax var en tur innom nivå to på 20-tallet, men dette er informasjon vi ikke orker å verifisere. 

Da Ajax ble etablert var logoen deres bare et enkelt portrett av en Ajax-spiller. I 1928 byttet klubben til en logo bestående av en tegning av den greske helten Ajax, som klubben også er oppkalt etter. Denne tegningen er deretter forenklet en rekke ganger, og i dag består tegningen av Ajax i logoen av elleve streker. Du gjettet riktig, elleve streker for elleve spillere på et fotballag. 

AFC Ajax v Paris Saint-Germain Group C - UEFA Women's Champions League 202324.jpg
Ajax nåværende logo. Foto: Dean Mouhtaropoulos - UEFA/UEFA via Getty Images

Ajax spilte opprinnelig i svarte drakter, med et lite rødt bånd diagonalt over spillernes bryst. Etter hvert byttet laget til en klassisk polkastripete overdel med svarte bukser. Rødt, hvitt og svart er representert i Amsterdams flagg. Da laget rykket opp i 1911 måtte de imidlertid igjen bytte drakter. På denne tiden hadde man ikke tenkt på ideen om bortedrakter, og Ajax' rødhvite trøyer og svarte shortser var for like draktene til Sparta Rotterdam. Dermed skrotet klubben både polkastripene og de svarte buksene. Resultatet ble hvite bukser og en bred vertikal rød stripe midt på en hvit trøye. Dette designet har fulgt klubben siden. 

"Jødene"

Klubben har i mange år hatt en tilknytning til byens jødiske miljø. Klubben kalles ofte "jødene" eller liknende, og flere supportere kan både rope eller ha med seg jødiske symboler på kamp. Tilknytningen kom på 30-tallet, men til tross for dette var det flere andre klubber som hadde flere jødiske spillere eller sterkere tilhørighet til de jødiske miljøene i byen. 

Likevel fikk Ajax dette "stempelet". Ajax' stadion var nemlig plassert svært nært det jødiske nabolaget Amsterdam-Oost, og både hjemme- og bortesupportere måtte gå gjennom de jødiske kvartalene på vei til kamp. Etter hvert ble dette en svært sentral del av klubbens supporterkultur. På godt og vondt, dessverre. 

På 1980-tallet begynte enkelte av Ajax' rivaliserende klubbers supportergrupper å bruke anit-semitisme og anti-semitistiske tilrop under kamp, blant annet ved å utføre hitlehilsen. Dette førte til at flere genuine jødiske Ajax-supportere slutte å gå på lagets kamper. 

Vi antar at det holder med informasjon om Glimts neste, formidable motstander. Nå beveger vi oss over til reisedelen av denne artikkelen. 

AFC Ajax v SSC Napoli Group A - UEFA Champions League.jpg
Ajax spilte senest i Champions League høsten 2022. Foto: Oliver Hardt - UEFA/UEFA via Getty Images

Kanalbyen

Amsterdam er en av Europas mest populære reisemål. Rundt 900 Glimt-supportere tar turen til den nederlandske hovedstaden når Glimt spiller på Johan Cruijff ArenA. Men de er neppe de eneste turistene i byen. 

Årlig besøker mellom 10 og 17 millioner turister byen, som i tillegg til å være hovedstad også er landets største by. Det er omlag 920 tusen mennesker som har Amsterdam som sin hjemby. Noe større enn vesle Bodø, med andre ord. 

Én av tingene som gjør Amsterdam til en unik by er alle kanalene. Byen er grunnlagt rundt en demning i elven Amstel. Da skjønner du kanskje også hvordan byen har fått sitt navn. Amstelredam betyr nemlig helt enkelt demningen i elven Amstel. Byens tidligste historie kan spores til et tidspunkt på 1200-tallet, hvor et lite fiskersamfunnet etablerte seg ved Amstels bredder. 

_DSC0672.jpg
Amsterdams kanaler er et populært turistmål. Foto: Kent Even Grundstad på ferie

Etter hvert ble det etablert en borg, deretter en demning, en havn og sakte, men sikkert vokste det vesle stedet til. Byen tok del i handelen på Østersjøen og amsterdammerne var de mest fremtredende blant de nederlandske kjøpmennene på Skånemarkedet. Mot slutten av 1400-tallet ble det bygget en bymur for å befeste byen. 

Alle byggverk i Amsterdam, inkludert broer og kanalmurer hviler på 10-12 meter lange påler, som i stor grad er hentet fra Norge. Også norske gutter tok hyre på nederlandske skip, og for å sitere Wikipedia: "Den genetiske utvekslingen førte blant annet til en del nederlandske slektsnavn i Norge". Faktisk var det så mange nordmenn i Amsterdam på midten av 1600-tallet at Amsterdam på sett og vis var Norges største by. 

Byens innbyggertall vokste stadig frem, og i løpet av ti år på slutten av 1500-tallet ble antall innbyggere firedoblet. Én av grunnene var mye innvandring da byen var et fristed for religiøse som var forfulgt i sine hjemland. Blant annet kom det flere jøder fra Spania og Portugal til byen. Under andre verdenskrig ble Nederland okkupert av Nazi-Tyskland, og over 100 tusen jøder ble deportert kun fra Amsterdam. 

Byens kommunikasjon med resten av landet brøt sammen under krigen, og det ble derfor vanskelig for innbyggerne å skaffe mat og brensel. Folk spiste hunder og katter for å overleve, og de fleste trærne i byen ble felt for å skaffe brensel. Etter krigen ble byen så gjenoppbygd, og på 80-tallet økte igjen innvandringen. I samme periode flyttet også flere og flere fra sentrum og ut i forstedene. Byen utviklet seg derfor til å bli en av de rikeste byene i Nederland. 

Nå ble det mye tekst og lite spennende innhold her. La oss heller fiske frem den herlige Glimt i Europa-tradisjonen vår; Fun facts! 

Ti artige fakta om Amsterdam

Vi minner igjen om at påfølgende artige fakta er hentet helt ukritiske fra svært variable kilder. Vi kjører på. 

1. Øyer og bruer: Amsterdam består av rundt 90 øyer. For å binde alle sammen finnes det over 1200 broer i byen. Fire ganger flere broer enn i Venezia. 

2. 11 millioner påler: Som nevnt, Amsterdam står på påler. Faktisk står byen bygd på over 11 millioner påler. Det kongelige slottet er alene bygd på over 13.500 påler. 

3. Verdens minste hus: Visstnok kan du finne verdens minste hus i Amstedam. Det er bare to meter bredt og fem meter dypt. Ti kvadratmeter med andre ord. 

4. Verdens eneste flytende blomstermarked: Det er litt usikkert om noen annen by forsøker å ta denne rekorden fra Amsterdam. 

_DSC0687.jpg
Kanalhus, sykler og flytene blomstermarked er bare noe av det du finner i Amsterdam. Foto: Kent Even Grundstad på ferie

 

5. 900.000 sykler: Du finner nesten 900 tusen sykler i Amsterdam. Av disse ligger cirka 15 tusen i kanalene. Uansett, ikke nok sykler til å imponere Katie Melua. 

6. Sykkelfiske: Faktisk er sykler i kanalene et så stort problem at sykkelfiske er en faktisk jobb noen i Amsterdam har. 

7. Høyeste museumstetthet: Ingen steder i verden finner du større tetthet av museer enn i Amsterdam. 

8. Rødt lys: Over halvparten av alle artige faktaene vi finner på nett handler om byens red light district. Du kan jo google selv om du er nysgjerrig. 

9. Høylandsfe: Visste du at du kan møte på skotske høylandsfe i Amstedam? De ble plassert ut i Amstedamskogen (en bypark) for å holde vegetasjonen nede. Byparken er tre ganger så stor som Central Park i New York. 

10. Dansende hus: På grunn av at byen er bygget på et mykt underlag lener flere av husene seg til siden. I tillegg heller flere av kanalhusene fremover. Dette er fordi man skal kunne heise varer til de øverste etasjene fra utsiden uten at det kræsjer i bygningene. 

_DSC0583.jpg
Amsterdam er verdenskjent for sine mange broer og kanaler. Foto: Kent Even Grundstad på ferie

 

Annonse fra Eliteserien: