Et nytt nordnorsk slag

Fra det ene til det andre. Glimt reiser til Rana for å starte årets cupferd.

Annonse:

Norgesmesterskapet 2021 endte på Ullevaal og i Glimts sjette cupfinale gjennom tidene. Bare snaue tre uker senere går vi igjen i gang på Veien til Ullevaal, med ett mål i sikte. Utvikling, selvfølgelig. 

Glimt reiser til Mo i Rana for å møte Rana FK i årets første cuprunde, akkurat som i fjor. Da endte det 4-1 til Glimt etter at Lasse Nordås snudde kampen med tre mål i andre omgang. Nordås ble også Glimts toppscorer i turneringen i fjor. 

Kampstart er 18:00 og kampen kan du se på nrk.no og direktesport.no

Under fjorårets oppgjør var det dessverre koronarestriksjoner og ranværingene fikk ikke oppleve den cupfesten de fortjente da fylkets største klubb gjestet Sagbakken stadion. Nå er meteren fjernet og det kommer til å bli skikkelig folkefest i Rana når regjerende seriemester og den tapende cupfinalisten kommer på besøk. 

Et sjansefattig Glimt-lag

Bodø/Glimt kommer til oppgjøret mot Rana rett fra et annet nordnorsk derby. Mot Tromsø på Aspmyra 16. mai var det TIL som var nærmest å ta med seg alle tre poengene nordover. En utlikning på overtid fra Joel Mvuka sørget for poengdeling og et litt lystigere borgertog for Glimts del, dagen derpå.

Sett bort fra scoringen til Mvuka skapte ikke Glimt mange sjansene mot sine nordnorske rivaler, og det er her skoen har trykket for de helgule de siste kampene. Både mot LSK (1-1), Viking (0-2) og Molde i cupfinalen (0-1) har Glimt slitt med å skape målsjanser. Dermed har også poengene (og kongepokalen) uteblitt. Men nå har Glimt en gylden sjanse til å slå tilbake. 

Det er fire kamper igjen før landslagspausen. Etter Rana venter Haugesund på bortebane før Strømsgodset kommer på besøk til Bodø. Like før avbrekket tar Glimt turen til Aker stadion i Molde. 

En toppklubb på Helgeland? 

Rana FK er en ung klubb. Klubben ble etablert i 2017 da klubbene Mo IL og Stålkameratene slo seg sammen. Rana FK holder til på Mo, som jo er Nordlands nest største by og den fjerde største byen i Nord-Norge. 

Det er med andre ord grunnlag for å etablere en toppklubb på Helgeland, og kanskje er Rana FK det som skal til for å få det til. I dag spiller klubben på nivå fire i norsk fotball, i samme avdeling som Glimts andrelag. Der ligger de på syvendeplass med tre seire og to tap på de første fem kampene. 

Rana har blant annet spilt mot bodøklubbene Junkeren og Innstranda, som endte med tap for Junkeren og seier mot Innstranda. Så vil tiden vise om Rana makter å ta toppfotballen til Helgeland. Kanskje er torsdagens kamp en liten forsmak. 

Til tross for at Mo er en storby i nordnorsk målestokk har aldri de lokale lagene klart å sette enormt preg på fotballen i landsdelen. Ingen lag fra verken Rana eller Helgeland for øvrig har for eksempel vunnet det nordnorske fotballmestereskapet, til tross for at både Mo og Stålkameratene har vært i finalen. I stedet er det stort sett Harstad, Narvik og Alta som har markert seg som fotballbyer i Nord-Norge, sett bort fra de to største byene og klubbene. 

For statistikknerdene

Ettersom Rana er en så ung klubb er det ikke mye innbyrdes statistikk å hente fra historien. Lagene har aldri møttes i seriespill, men har møttes én gang i cupen. 

Det skjedde i fjor da Glimt, som nevnt vant 4-1 etter å ha ligget under nesten hele første omgang. Men det var ikke første gangen Glimt spilte kamp i Rana. 

I 2019 fikk Glimts cupeventyr en brå stopp da Glimt tapte 1-2 e.e.o. for førstedivisjonslaget Strømmen i andre runde. Det var Glimts tidligste cupexit siden laget røyk i første runde mot Grovfjor i 1991, da Glimt var et andredivisjonslag. Men i første runde i 2019 var Glimt på besøk hos Åga i Rana. Glimt vant oppgjøret 8-0. 

Som nevnt er Rana et resultat av sammenslåingen av Mo IL og Stålkameratene. Det er lag Glimt har møtt mye oftere enn Rana. For Glimts første runder i cupen spilles som oftest et sted mellom Sør-Helgeland og Vesterålen. 

I 2016 møttes Glimt og Mo IL i andre runde i cupen, og Glimt vant 6-0 etter scoringer av Mathias Normann, Milan Jevtovic, Trond Olsen og Jens Petter Hauge. 

Det finnes flust av kamper mellom Glimt, Stålkameratene og Mo IL. Blant annet fra nordnorsk andredivisjon og den nordnorske cupen som ble arrangert frem til 1969. Den kan du lese mer om her. Vi har ikke hatt tid til å gjennomgå alle tidligere kamper, men tok oss bryet med å sjekke NM-kamper siden 2000. I tillegg til de vi har nevnt over møtte Glimt Mo IL i 2014 (3-1), 2008 (3-0), 2003 (2-1) og 2001 (3-0) og Stålkameratene i 2010 (4-0).

Så det finnes altså litt statistikk før kampen mot Rana. Nå starter årets aller vakreste fotball-eventyr. Det er deilig å ønske cupen velkommen tilbake! 

Kampstart er 18:00 og kampen kan du se på nrk.no og direktesport.no

 

Annonse fra Eliteserien: