Bodø/Glimt-spillerne Fredrik André Bjørkan, Håkon Evjen, Jens Petter Hauge og August Mikkelsen feirer scoring mot Fredrikstad på bortebane i Eliteserien 2024

Det blir "alltid" dramatisk mot Viking

Blir det nok en knokkelkamp mellom Bodø/Glimt og Viking? Her får du alt du trenger å vite før kampen

Eliteserien er i gang, og våre helgule helter fikk en pangstart på 2024-sesongen borte mot nyopprykkede Fredrikstad. Hjemmelaget ga Glimt kamp lenge, men når andre omgang bare var knapt to minutter gammel stanget Fredrik André Bjørkan inn Glimts aller første scoring i årets Eliteserie.

Midtveis ut i omgangen doblet nyervervelsen August Mikkelsen Glimts ledelse, og dermed tok de helgule tre poeng og 2-0-seier med seg hjem fra Østfold i første serierunde, akkurat som i 2023 (bare at da het Østfold Viken). Se høydepunktene fra 2-0-seieren i Fredrikstad her:

Nå er det klart for den første hjemmekampen i årets Eliteserie for de helgule. Glimt tar imot Viking til dyst på Aspmyra. Et oppgjør som har vært både heseblesende og høyinteressant de siste årene. Faktisk har det blitt scoret en hel del mål når disse to lagene har møttes. Hele 50 ganger har det blitt mål på de siste ti oppgjørene mellom Glimt og Viking.

På de siste tre kampene mellom lagene i Bodø har Bodø/Glimt scoret femten (15!) mål. Blir det like målrikt på lørdag? Det gjenstår å se.

Nå skal vi derimot kose oss gløgg med statistikk.

Femten mål og tre seire

2022: Glimt har altså scoret fem mål i hver av de siste tre oppgjørene mot Viking på hjemmebane. Det hele startet på senhøsten i 2022. Glimt trengte en viktig seier for å henge med Rosenborg i kampen om sølvet bak suverene Molde. De to lagene fulgte hverandre tett helt inn til pause, men så tok Viking fullstendig over kampen. To ganger scoret de, men det holdt ikke.

S Rosenborg-Bodø/Glimt (1-3) 27.04.2024 18:00 Lerkendal stadion

Vi har skrevet om den elleville kampen flere ganger tidligere. Foran fjorårets kamp mot Viking beskrev vi dramaet fra 2022 på denne måten:

5 minutter: Amahl Pellegrino gir Glimt ledelsen 1-0

13 minutter: Karlsbakk utlikner for Viking. 1-1

22 minutter: Hugo Vetlesen tar tilbake ledelsen for Glimt. 2-1

34 minutter: Løkberg utlikner. 2-2

55 minutter: Kabran gir Viking ledelsen. 2-3

67 minutter: Kabran øker for Viking. 2-4

71 minutter: Espejord reduserer. 3-4

79 minutter: Grønbæk utlikner. 4-4

83. minutter: Ola Solbakken får ballen på høyre side av banen. I stedet for å slå inn i feltet legger han ballen tilbake til Hugo Vetlesen. Vetlesen ser en åpning i feltet og fra hjørnet av 16-meteren lader han innleggslegga. Et nærmest fullsatt Aspmyra reiser seg fra stolene i det ballen skyter retning Viking-målet. Innlegget ble ikke så presist som planlagt, men har likevel en lekker retning mot det lengste hjørnet. I slow motion fyker ballen over keeper og lander i nettet. Aspmyra eksploderer. 5-4!

Se høydepunktene fra kampen nedenfor:

NM 2023: Bodø/Glimt og Viking møttes så igjen i kvartfinalen i NM 2022, som ble spilt i mars 2023. Det ble nok en høydramatisk kamp mellom lagene. Viking gikk til pause med ledelsen 2-0 over de helgule. Like etter hvilen utliknet Espejord, uten at det hjalp nevneverdig. Tidligere Glimt-spiller Lars Jørgen Salvesen økte ledelsen for Viking til 3-1 i det 58. minutt.

Så våknet Glimt:

69 minutter: Nino Zugelj reduserer til 2-3

74 minutter: Nino Zugelj utlikner til 3-3

80 minutter: Runar Espejord gir Glimt ledelsen 4-3

90 minutter: Amahl Pellegrino øker ledelsen for Glimt til 5-4

Glimt-supporterne tror knapt sine egne øyne etter Glimts snuoperasjon mot Viking på Aspmyra i 2022. En mann i t-skjorte tar seg til hodet og har et overrasket uttrykk i ansiktet. I bakgrunnen jubler en annen mann hemninsløst.
Glimt-supporterne tror knapt sine egne øyne etter Glimts snuoperasjon mot Viking på Aspmyra i 2022

2023: Andre pinsedag i 2023 møttes lagene på Aspmyra i Eliteserien. Igjen skulle det bli en skikkelig målfest for Bodø/Glimt, og denne gangen ble det en riktig storseier. Selv om sluttresultatet ble hele 5-1 til hjemmelaget var det nok mye jevnere enn det.

Glimt ledet tidlig i første omgang 2-0, og så ut til å kruse inn tre viktige poeng mot sidissene, som på dette tidspunktet lå som nummer to på tabellen. Men igjen dukket Lars Jørgen Salvesen opp. Tolv minutter før slutt reduserte lysluggen til 1-2 for Viking. Scoringen ga selvfølgelig laget fra Jåttavågen troa på poeng og de sendte alle mann i angrep.

Glimt utnyttet dette kynisk og fra det 88. minutt til fem minutter på overtid banket de helgule tre baller i mål bak Vikings keeper. Game. Set. Match. 5-1 til Bodø/Glimt og de helgules tredje hjemmekamp på rad mot Viking med fem scoringer og seier.

I gang i Stavanger

Selv om det kan høres ut som Glimt har et vanvittig overtak på Viking viser også statistikken at det er svært tette og jevne kamper når lagene møtes. I tillegg har Viking vunnet kampene i Stavanger de siste to årene. Både i 2023 (3-2) og i 2022 (2-0) tok de mørkeblå tre poeng fra de gule på SR Bank arena.

Dermed er det statistisk nesten dødt løp de siste to årene. Helt dødt løp om du tar bort cupen. Glimt vant nemlig også over Viking i semifinalen i NM på våren i 2022 (2-1) på Aspmyra.

I årene 2019, 2020 og 2021 vant Glimt alle bortekampene i Stavanger, og kun i 2021 reiste Viking hjem med poeng (2-2) fra Bodø.

Men dette avsnittet skulle egentlig handle om Vikings seriestart i år. Viking åpnet Eliteserien på hjemmebane mot Sarpsborg 08, et hardtkjempende lag som av mange er regnet som en liten outsider til å kapre én av de øverste plassene på tabellen. Østfoldingene ga kamp hele veien, men det var Viking som trakk det lengste strået. Nevnte Salvesen presset inn en selvmål fra én av bortelaget ulykksalige forsvarere, og dermed kunne Viking notere sine første tre poeng på kontoen i 2024.

Se høydepunkter fra Vikings seier mot Sarpsborg her:

Med andre ord ser det ut til at Viking igjen får en pangstart på sesongen. Akkurat som de har gjort både i 2022 og 2023. I fjor var til og med Viking med i kampen om gullet helt til langt over sommeren, men en svak høst gjorde at de til slutt havnet på fjerdeplass, utenfor Europa-kvalifiseringen (de hadde fått være med i Europa om Glimt hadde slått Molde i cupfinalen, sorry).

Ola Solbakken jublet mot publikum etter 5-4-seieren i 2022

Kun én av åtte kamper i åpningsrunden av Eliteserien endte uavgjort. Det betyr at Viking, som vant sin kamp med knappest mulig margin befinner seg sist av lagene med tre poeng på tabellen. Er du god i matte er det overflødig av meg å fortelle deg at de da ligger som nummer syv på tabellen. Glimts 2-0-seier holder til en foreløpig delt (RBK) tredjeplass bak Brann (4-2 mot TIL) og Molde (4-0 mot Godset) etter én spilt runde.

Publikumsvennlig

Kampene mellom Bodø/Glimt og Viking har som nevnt bydd på mye mål de siste årene, men det er mer enn det som gjør kampene publikumsvennlig. Fredrik André Bjørkan sa i ukas episode av 4-3-3 at "det gjør vondt å møte Viking, og jeg tror de synes det gjør vondt å møte oss også".

Det er ikke sikkert at kampene stikker seg sånn veldig ut når det gjelder antall gule og røde kort, men at det er kamper med et høyt tenningsnivå er det liten tvil om. Både på og utenfor banen. Kampene mellom lagene har fått publikum opp av setene i flere år, og det er alltid mye engasjement å spore.

Se siste episode av 4-3-3 her:

Nå møtes de to klubbene på Aspmyra i strålende vær en lørdag kveld i april. Kan det bli bedre? Det er i skrivende stund (fredag ettermiddag) solgt over 5800 billetter til kampen. Og det er fortsatt plass til flere.

Bli med på kamp mot Viking i solnedgangen lørdag 18:00. Kjøp billetter her

For statistikknerdene

Vi har jo ikke gjort annet enn å skrive om statistikk i denne artikkelen, så vi holder det kort i denne delen.

Bodø/Glimt og Viking har møttes 58 ganger i alle turneringer. Glimt har vunnet totalt tyve kamper (15 av dem på Aspmyra) mot Vikings 26 seire. Det er er scoret 220 mål på de 58 kampene, hvor Viking har scoret flest mål med sine 119.

I Bodø er det derimot Glimt som har statistikken på sin side. Glimt har scoret 63 ganger på 30 kamper, og vunnet halvparten. Viking har vunnet ni oppgjør og scoret 48 ganger i Bodø.