Fra østkanten til Bodø/Glimt

Rikke Fleischer Nedreaas skal kjempe med FK Bodø/Glimt Kvinner i 1. divisjon.

Annonse:

Da Rikke Fleischer Nedreaas som 6-åring begynte å spille fotball satte hun seg to mål. Ett av de klarte hun da hun signerte proffkontrakt med FK Bodø/Glimt Kvinner i slutten av fjoråret.

Målbevisst

Rikke beskrives som en målrettet person med et stort pågangsmot. Hun jobber hardt for å nå målene sine, enten det er på fotballbanen eller i klasserommet. Ved siden av fotballen studerer hun jus ved Universitetet i Oslo. Selv om det kan være utfordrende å kombinere studier med en travel fotballkarriere, har hun klart å finne en god balanse mellom de to. Hun er nå på sitt fjerde år i utdanningen.

– Det har vært utfordrende å kombinere studier med fotball, men jeg har lært meg hvordan jeg kan strukturere hverdagen. Jus var det eneste jeg kunne tenke meg å studere, så valget falt seg ganske naturlig. Jeg er glad i å diskutere og argumentere, jeg er nysgjerrig og reflektert. Da jeg var 11 år gammel tok læreren fra meg telefonen i klasserommet, da ringte jeg kommunen etter skolen for å høre om læreren faktisk hadde lov til det, forteller hun lattermild.

Rikke Fleischer Nedreaas. Foto: Vilde Hiller Rasmussen
Rikke Fleischer Nedreaas. Foto: Vilde Hiller Rasmussen

Fotballreisen til 22-åringen startet på gressplenen hjemme i Groruddalen. Her la hun og storebroren ned mange timer med triksing, dueller og straffespark på minimål. Mens storebror tok en annen retning, jobbet hun for å klare sine egne mål.

Seniorfotball som 14-åring

Fotballkarrieren begynte i Årvoll IL, hvor hun spilte frem til hun var 14 år gammel. Videre gikk turen til SF Grei. Det tok kun et par måneder før hun som 14-åring begynte å utmerke seg på seniornivå med damelaget Grei Elite.

– Det var utrolig gøy å få den tilliten i så ung alder. Damene i Grei var naturligvis mye eldre enn meg, så jeg var nødt til å bli raskere voksen for å holde nivået. Vi tøyset ofte om at hadde det vært plass på herrelaget hadde jeg sikkert prøvd meg på en plass der også, for læringen sin del. Mamma har alltid sagt at jeg ble født voksen, forteller hun. 

Etter hvert som videregående skole stod for tur måtte Rikke velge hvilken skole hun skulle gå på. Valget ble lett da tidligere landslagstrener, Eli Landsem, jobbet på Bjerke VGS. Landsem ble kontaktlæreren til Rikke, og igjen åpnet det seg muligheter for å trene med de som var eldre enn henne. 

– Det passet meg perfekt med Eli som kontaktlærer. Hun la til rette for at jeg kunne spille fotball og samtidig gå på skole. Som 1. klassing fikk jeg trene med 3. klassingene. Jeg fikk også mulighet til å trene med guttene. Da trente jeg blant annet med Elias Hagen og Oliver Edvardsen.

Rikke var iløpet av videregående en kort tur innom Vålerenga sitt rekruttlag, men bestemte seg i Januar 2019 at hun ville bli god nok til å komme med i en toppseriestall, det påfølgende året trente hun kun med herrelag. Hun trente med både Rommen SK i Norsk tipping ligaen og Christiana BK i 4 divisjon før hun i Januar 2020 signerte for Kolbotn sitt A-lag. 

Tiden i Kolbton ble imidlertid kort, 

– Da Covid kom og jeg innså at spilletid i toppserien fremdeles var et godt stykke unna dro jeg på lån tilbake til Grei i 1. divisjon for å få spilletid. Jeg var der i 2 sesonger, før vi rykket ned og jeg følte meg klar for noe nytt. 

Etter nedrykket med Grei begynte Rikke i Januar 2022 å tvile på egen posisjon på fotballbanen. Hun som hadde spilt spiss hele livet kjente at hun slet med det som kreves av en spiss. For å kunne utvikle seg ytterligere valgte hun å gå til LSK  Kvinner. På prøvespill fortalte hun at hun var midtstopper. 

– Da jeg kom på trening la jeg plutselig ballen i mål fra alle posisjoner. Etter trening sa treneren til meg at jeg spiller som en spiss. Spillestilen i LSK passet meg bedre, noe som gjorde at jeg fikk mer ut av mitt potensialet. Gjennom sesongen scoret jeg 21 mål på totalt 20 kamper. Da kom selvtilliten tilbake, og jeg personlig fikk bevist at jeg har spisskvaliteter. Samtidig ville jeg prøve meg på et enda høyere nivå.

– På det tidspunktet kjente jeg at jeg ville prøve noe helt nytt, på et helt nytt sted. Valget falt på TIL 2020 som vant 1. div året før. Sportssjefen i TIL2020 var positiv og jeg følte meg veldig ønsket der. 

Vil kunne leve av fotballen

Sesongen med TIL 2020 ble skadepreget for ungjenta. Sesongstarten begynte lovende, og som spiss scoret hun mål og gjorde en god jobb. Dessverre ble gleden kortvarig da en uheldig skade i hamstringen satte henne ut av spill i flere uker. Samme skade satte henne ute av spill ytterligere to ganger til den sesongen. Da Rikke endelig var skadefri i midten av september var hun ikke lengre førstevalget.

– Skadene gjorde at jeg ikke turte å stole på egne ferdigheter. Fra å være ei som «tør» ble jeg hun som ikke turte å gå på mål selv og hun som slo støttepasninger. Jeg følte meg ute av rytme og naturligvis litt ute av kampform. Jeg begynte å se etter ny klubb mot slutten av året. Det var da jeg ble gjort oppmerksom på at Glimt skulle starte damelag.

DSC00446.jpg
Rikke gleder seg til den kommende sesongen.. Foto: Vilde Hiller Rasmussen

Sportssjefen i TIL kontaktet Glimt Kvinner og Rikke signerte senere proffkontrakt med Glimt kvinner.

– Det er stas å skrive en proffkontrakt med en klubb som Glimt. Det er deilig å komme på trening å kjenne at man har et godt apparat i ryggen. Trenerne er flinke, vi har en fysioterapeut som står på for oss og fasilitetene begynner å komme på plass.

Så over til det store spørsmålet. Skal hun spille spiss eller midtstopper den kommende Glimt-sesongen?

– Jeg er åpen for å teste midtstopperrollen, og fungerer ikke det kan jeg konkurrere om spissplassen. I treningskampene har jeg spilt midtstopper og det har gått veldig fint. Jeg har stor tro på at vi skal få til noe stort uansett hvilken posisjon jeg ender opp i.

Proffkontrakten med FK Bodø/Glimt Kvinner gjorde at hun oppnådde ett av to mål. Men hva er egentlig det siste målet?

Da jeg var barn satte jeg meg to overordnede mål. Det ene er allerede nådd. Nå skal jeg jobbe for å utvikle meg så mye som mulig. Jeg har alltid hatt en drøm om å kunne spille fotball på heltid i en topp-liga. Da jeg var liten var det helt utenkelig at en jente kunne tjene nok til å spille fotball på heltid. Når man ser at det er mulig blir jeg full av motivasjon. 

Samtidig benytter hun muligheten til å skryte av Glimt-supporterne som stilte opp i treningskampen mot Kolbotn forrige helg.

– Da vi spilte treningskamp mot Kolbotn møtte GLIS (Glimt i Sør) mannsterke opp. Var var kult at det kommer så mange supportere til en treningskamp på bortebane. Noen fra benken vår fortalte meg at det var to unge gutter fra Grorud som stoppet de for å ta selfies, det er utrolig kult! Jeg tror vi alle fikk følelsen av å være med på noe skikkelig stort og vi bærer logoen med stolthet.

Kjøp sesongkort til Glimt Kvinner sine kamper HER.

Annonse fra Eliteserien: