Klart for en historisk aften i Bodø

Veldig snart er dagen her. Dagen der et europeisk gruppespill kommer til Bodø. Her alt du trenger å vite før kampen.

Annonse:

Etter er et litt skuffende resultat i den hjemlige serien i helgen er blikket løftet og rettet mot UEFA Europa Conference League. 1-1 mot et defensivt godt Odd-lag er lagt til side. For første gang i verdenshistorien skal det spilles gruppespill i Europa i Bodø. 

Serietoern fra Bodø har kvalifisert seg til UEFA Europa Conference League etter en lang ferd gjennom kvalifiseringen. Først ble Legia Warszawa et par hakk for sterke i Champions League-kvalifiseringen. 2-5 sammenlagt sendte Glimt ut av Champions League, forbi Europa League og rett ned i den nyoppstartede ligaen Conference League. Men målet om gruppespill var ikke nådd. De helgule måtte gjennom tre knalltøffe oppgjør for å sikre det historiske gruppespillet. 

Først vant nordlendingene 3-0 i begge kampene mot islandske Valur. I runden etter snudde Glimt 1-2 fra borteoppgjøret til 3-2 sammenlagt i et spennende oppgjør mot kosoviske FC Prishtina. 

Dermed var Glimt klare for play off. I play offen ble det også tett og jevnt mot gamle kjente fra Zalgiris Vilnius fra Litauen. Glimt sikret seg 3-2 sammenlagt etter at Ola Solbakken sørget for avansement med 1-0-scoringen hjemme på Aspmyra. 

En historiske bragd som sendte Glimt til sitt første gruppespill i Europa. Dermed var det naturligvis knyttet stor spenning til trekningen av gruppene dagen etter. Opp av bollen kom italienske AS Roma, bulgarske CSKA Sofia og ukrainske Zorya Luhansk. Førstnevnte en skikkelig publikumsmagnet og sistnevnte blir Glimts første motstander. 

Zoryas vei til gruppespill

Det er nok ikke så fryktelig mange nordmenn som har et nært og kjært forhold til torsdagens motstander. Zorya Luhansk spiller til vanlig i den ukrainske ligaen som har for vane å sende lag ut i europeiske turneringer. Blant annet har Dynamo Kiev og Shakhtar Donetsk vært med flere ganger og i år er begge de to lagene kvalifisert for det aller gjeveste selskap, UEFA Champions League. 

Zorya Luhansk kom på tredjeplass i fjorårets VBet League, fire poeng bak Shakhtar. Dynamo vant ligaen overlegent 15 poeng foran Zorya. Det er en utakknemlig jobb å skulle utfordre de to gigantene i ukrainsk fotball, men tredjeplassen har gitt Zorya en plass i gruppespillet i UEFA Europa Conference League. 

DCM_4348.jpg

UEFAs ligarangering er ganske komplisert. Zorya som endte som nummer tre fikk først prøve seg i kvalifiseringen til Europa League. 4. - 5. -plassen i Ukraina prøvde deg i kvalifiseringen til Conference League, men røyk ut i henholdsvis runde 1 og 2 av kvalikken. 

Zorya Luhansk kom rett inn Play Off i Europa League, hvor de tapte 6-2 sammenlagt for Rapid Wien. Dermed bar det inn i gruppespillet i Conference for Zorya Luhansk. 

En ukjent motstander

Zorya Luhansk er, ikke overraskende fra Luhansk, en by på rundt 400.000 innbyggere helt øst i Ukraina på grensa mot Russland. Laget ble stiftet i 1923 og fylte 98 år i mai i år. 

Klubben spiller vanligvis sine hjemmekamper på Avanhard Stadium i Luhansk, en stadion som tar over 20.000 tilskuere. På grunn av krigen i Øst-Ukraina har klubben blitt nødt til å flytte midlertidig. Nå spiller laget sine hjemmekamper i Zaporizhzhia, foran rundt 12.000 tilskuere. Deres nye "hjemby" har rundt 720.000 innbygger seg noe lenger vest i landet enn Luhansk. 

01.jpg

Sist Zorya Luhansk spilte en hjemmekamp på Avanhard stadium var så tidlig som i 2014. 

Zorya Luhansk er et flaggskip i Luhansk Oblast og ett av tre ukrainske lag som har vunnet den tidligere Sovjetiske toppligaen. Det skjedde i 1972, da klubben het Zorya Voroshilovgrad, før byen Luhansk endret til sitt nåværende navn. 

Ordet "Zorya" betyr "morgengry" på ukrainsk, så vil tiden vise om fredagsmorgenstund har gull i munn for ukrainerne. Du ser også tydelig en soloppgang i Zoryas logo, der solen er erstattet av en fotball. 

Zorya har ikke startet sesongen i den hjemlige serien spesielt bra. Senest i helgen spilte laget uavgjort og står med 3-2-2 på sine første sju kamper. Laget befinner seg på en foreløpig 7. plass. 

Annonse fra Eliteserien: