Sportslig leder i Bodø/Glimt, Aasmund Bjørkan.

- Kristian har satt spor etter seg

Nok en markant spiller fra 2018-sesongen går ut dørene på Aspmyra. Vi tok en prat med Aasmund Bjørkan for å høre hva han og klubben tenker om det.

Annonse:

Kristian Fardal Opseth har skrevet under for tyrkiske BB Erzurumspor, og skal spille der de neste to og en halv sesongene.

- Først og fremst er vi veldig glade på Kristians vegne. Det å få muligheten til å reise ut til en så spennende liga som den tyrkiske toppdivisjonen, er det ikke mange som får. Og i hvert fall ikke i en alder av 29 år. Den type historier hører til sjeldenhetene. Kristian kom til oss foran 2017-sesongen og har levert 38 mål på to sesonger i serien. Med det har han skutt seg inn i det absolutte toppsjikt av Glimtspisser gjennom tidene, konstaterer Glimts sportslige leder, Aasmund Bjørkan.

Nå har vi solgt Kristian Fardal Opseth og Martin Bjørnbak på kort tid. Kan du beskrive litt om hva dere tenker om det?

- For det første er det to flotte gutter som har vært viktige for oss både på og utenfor banen. Martin var vår kaptein og Kristian ble, når han kom, veldig fort et samlingspunkt i gruppa med sitt gode humør og gode prestasjoner på banen. Det er vemodig at de er borte, og det blir selvfølgelig ikke enkelt å erstatte dem. Samtidig er det jo sånn at alle spillerne i Glimt er til salgs hvis budet er riktig, og de selv ønsker å dra videre. I forhold til Kristian og Martin følte vi at budene var såpass gode at vi ikke kunne si nei. Og da bør vi selge, slik at vi kan bruke den økonomien til å bygge klubben sterkere og investere i både akademiet og i spillertroppen vår inn mot A-laget, understreker Bjørkan.

Kan du si noe om økonomien i dette?

- I utgangspunktet kommer nok vi aldri til å kommentere overgangsummer. Men i begge disse sakene er klubben fornøyd med budene som har kommet, og vi føler de reflekterer spillernes verdi. Når Kristian i tillegg har levert det han har de to årene han har vært her, både på og utenfor banen, føler vi det er en veldig god historie for både oss og han, sier han.

Med to så viktige og markante spillere ut døren, blir dere ikke bekymret for hvordan Glimt skal prestere i 2019?

- Vi skulle selvfølgelig aller helst beholdt alle de gode spillerne våre slik at vi bare kunne bygget og bygget fra år til år. Samtidig mener vi at det er viktig at vi maksimerer den verdi vi kan få ut av spillere som vil ta nye steg i sin karriere, slik at vi kan bygge klubben videre. For å bruke en analogi fra landbruket: Nå har vi høstet gjennom salgene av Kristian og Martin. Men nå må vi så! Vi sår hovedsakelig på to måter: den første og viktigste er gjennom å bygge vårt akademi og utvikle våre egne lokale spillere. Det er ekstremt viktig og det som skal bygge oss sterkere på lang sikt. Den andre er gjennom å hente forsterkninger utenfra som utfyller de vi har. Det er viktig i forhold til å skape et godt treningsmiljø som gjør alle spillerne våre bedre, og selvfølgelig å skape en tropp som kan levere resultater i eliteserien 2019. Ideelt sett blir jo disse også salgsobjekter etter å ha tatt nye steg etter ett eller to år og gode prestasjoner hos oss. Sånn som for eksempel Kristian har gjort. Slik kan også de bidra til å gjøre klubben sterkere på lang sikt, forteller Bjørkan.

Nå har fire spisser på kort tid blitt solgt ut av landet. Det er vel noe vi som klubb må være stolt av?

- Veldig! Det som er ekstra artig med de fire casene er jo at de kom fra ingenting. Ibba Lajaab hentet vi fra reservelaget til Vålerenga. Han scoret 30 mål på to sesonger før vi solgte han til Kina i en alder av 29 år. Alexander Sørloth hentet vi på lån fra juniorlaget til Rosenborg. Han scoret 13 mål for oss på en sesong før han dro til Groningen i Nederland. Så var det Fitim Azemi som vi hentet fra Follo i 2. divisjon. Han scoret 12 mål på en sesong før vi solgte han til Israel. Og nå sist altså Kristian, som kom fra 1. divisjonslaget Sogndal, scoret 38 mål og drar til Tyrkia. Vi vet jo at alle klubber leter etter gode spisser, så det er ikke enkelt, men dette kan i hvert fall gi håp om at vi skal finne den neste gode spissen i Bodø/Glimt også. Vi bruker denne statistikken inn mot nye potensielle forsterkninger og det forteller jo også noe om klubben og måten vi jobber på. At alle spisser i klubben tar store steg både på banen og i sine karrierer. Dette gjelder også de andre spillerne vi henter til Bodø/Glimt. Vi kan ikke hente etablerte toppspillere. Vi må finne de vi mener har potensiale til å ta nye steg og jobbe så godt med de at de i hvert fall blir gode eliteseriespillere, fortsetter han.

På fredag klokken 17:00 er årets første treningskamp mot Junkeren i Nordlandshallen. Guttene har nå trent i drøye to uker, og Bjørkan forteller at trenerne er fornøyde med gruppa.

- Vi har vært fornøyd med treningene og veldig fornøyd med tilstedeværelsen i gruppa. Vi har en fin gjeng som kommer på trening for å ta nye steg. Jobber vi godt over tid kommer vi som gruppe og enkeltspillerne til å få betalt for det, avslutter Bodø/Glimts sportslige leder.

Annonse fra Eliteserien: