Kampen mot Viking hjemme 2019. Marius Lode.

Nå starter det!

Etter tidenes lengste sesongoppkjøring er endelig dagen her. Vi skulle møtt Mjøndalen hjemme på Aspmyra i første serierunde i starten av april, men i stedet reiser vi til Stavanger i midten av juni.

Annonse:

Er du ikke klar for seriestart nå, blir du aldri klar. Nesten seks måneder etter at vi hang sølvmedaljen rundt halsen er det igjen på tide å spille om poeng, og vi lar treningskamp være treningskamp. Nå gjelder det.

Vi kan vel si at årets første seriekamp er mellom de to største positive overraskelsene i fjorårets Eliteserie. Glimt feide så å si all motstand av banen med forrykende fotball og tok en meget velfortjent sølvmedalje, mens Viking kom rett fra nivå to og tok femteplass.

Men det var liten tvil om hvem som var best. Glimt tok totalt seks poeng mot siddissene, og endte som nevnt over på tabellen. La oss ikke nevne NM her (Viking vant, og Glimt … gikk ut i andre runde).

En åpen kamp

Det er klart at det er vanskelig å si noe særlig om lagenes form, med tanke på at dette er årets første tellende fotballkamp. Begge lag er tippet høyt på tabellen av de fleste fotballeksperter, og mange er spente på hvor de to overraskelseslagene fra forrige sesong står nå.

Viking har, i likhet med Glimt, solgt flere av spillerne som var viktige i forrige sesong. Derfor blir det spennende å se hva som møter Glimt i Stavanger, men Glimttrener Kjetil Knutsen virker rolig før oppgjøret. Til Aftenposten i går sa bergenseren at han føler seg trygg på hva Viking kommer med.

Glimt startet vinterens treningskamper godt og slo både Grorud og Aalesund 1-0. Sparta Praha fikk 1-2 i sekken, mens OBOS-laget LSK tapte 1-4 mot de helgule. Det gikk ikke stort bedre for Strømsgodset heller. 0-5 til Glimt. Årets første tap for Glimt kom mot Rosenborg i Abrahallen. 3-1 til trønderne.

Så kom koronakrisen og satte en stopper for alt. Glimt gikk over to måneder uten å spille en eneste fotballkamp og når det igjen ble åpnet for fotball sto RBK igjen på motsatt side. En jevnspilt kamp endte med 1-0-seier til RBK. I generalprøven forrige uke tapte Glimt 0-1 for Vålerenga.

5 – 0 - 3 er altså status etter Glimts treningskamper.

Viking har også spilt treningskamper. Resultatene er som følger: seier mot østerrikske Swarovski (3-1), Jerv (3-2) og Sandnes Ulf x2 (3-1 og 5-0). Uavgjort mot Arendal (1-1), Tromsø (1-1) og Haugesund (1-1). De mørkeblå har tapt for østerrikske LASK (0-1), Stabæk (1-3) og finske Honka (1-2).

Vikings treningskamper: 4 – 3 - 3

Et meget spesielt møte

Bodø/Glimt og Viking har møttes mange ganger på øverste nivå i norsk fotball, og ett oppgjør som nok mange i Bodø husker er fjorårets. Det ble en meget spesiell fotballkamp. Dagen i forveien kom beskjeden om at Arild Berg hadde mistet livet. Det var en preget Glimtgjeng som ankom Viking stadion til ett minutts stillhet. Glimtsupporterne hadde møtt opp med et hvitt banner med sort tekst: «Hvil i fred».

Fredrik André Bjørkan, Geir André Herrem, Amor Layouni og Philip Zinckernagel sørget for at kampen ble alt annet en sørgelig for de helgule. Etter en deilig 4-3-seier sto supporterne igjen og taktfast hyllet Arilds nevø, Patrick Berg som gjorde en av sine beste kamper i den gule drakten.

En annen kamp mange nok husker var da Viking ble lurt av Karlsen i 2014. Anders Karlsen scoret nemlig to mål i Stavanger og sørget for at Glimt vant kampen 3-2 som nyopprykket. 

Også i 2003 vant Glimt mot Viking på bortebane. Frode Olsen (keeper) scoret selvmål og Olav Råstad sørget for at alle poengene ble med til Bodø. 

Vi må også nevne kvartfinalen i cupen i 1975 i samme åndedrag.

Ellers har ikke Glimt en særlig imponerende statistikk mot Viking. Totalt har lagene møttes 46 ganger og Viking har vunnet 22. 13 har endt med Glimt-seier og 11 har endt uavgjort og i Stavanger er statstikken enda verre. 

Faktisk har bare Glimt vunnet de tre nevnte kampene i Stavanger. 14 ganger har de gule reist hjem uten poeng, og seks ganger har det endt uavgjort. Men 2020 er annerledesåret, og statistikk får være statistikk. For nå starter alvoret og da starter også moroa. Heia Glimt! 

Se kamphøydepunktene fra bortekampen mot Viking i 2019. 


Annonse fra Eliteserien: