Opp på hesten igjen

Et surt hjemmetap for Molde er historie, nå er det Stabæk som står for tur. Her er alt du trenger å vite før kampen mot Stabæk.

For første gang siden mai 2019, 768 dager tapte Bodø/Glimt i går en tellende hjemmekamp. Molde ble et lite nummer for store for den regjerende seriemesteren, til tross for at Glimt vant nærmest alle statistikkene i kampen. Det er nå en gang sånn at det er målene som teller i fotball, og dermed tok gjestene fra rosenes by med seg alle poengene hjem til Møre og Romsdal.

Allerede på søndag kommer det nye muligheter for Bodø/Glimt til å stikke av med tre poeng og igjen innta tabelltoppen. For Stabæk kommer på besøk i en fremskyndet kamp fra runde 12.

Skrall poengfangst

Bodø/Glimt ligger på andreplass på tabellen og har fått en fantastisk start på årets sesong, til tross for at poengfangsten har vært litt skrallere de to siste kampene.

Den siste uka har Glimt tatt ett av seks mulige poeng mot to av de andre topplagene i ligaen. Isolert sett ikke så aller verst for en liten klubb i nord, men vi må faktisk helt tilbake til november 2019 for å finne sist Glimt gikk to kamper på rad uten seier.

Da var det Haugesund som snek med seg ett poeng på Aspmyra før Glimt tapte en høydramatisk kamp i snøværet på Lerkendal uka etter. Den gang var faktisk Glimt inne i en periode hvor de gikk hele fem kamper på rad uten å vinne. Det får vi håpe ikke skjer denne gangen.

Stabæk-trøbbel?

Stabæk har slitt tungt så langt i årets sesong. På grunn av koronavirsuets herjinger på det sentrale østlandsområdet kom også Bærums-klubben sent i gang med kampene, og har dermed spilt tre kamper færre enn Bodø/Glimt (7).

På sine første syv kampene har "De Blaa" bare vunnet én kamp, og skaffet seg fem poeng. Det gjør at de ligger nest sist på tabellen, men med tre kamper færre spilt enn Brann som ligger helt sist. Brann er også det eneste laget Stabæk har slått i år da de vant 2-0 i sin tredje kamp.

I forrige runde var det Vålerenga som ble noen hakk for store for Stabæk hjemme på Nadderud, men det så lenge ut mot å gå mot poengdeling. Stabæks keeper ble utvist etter en hands utenfor sekstenmeteren, og han er dermed uaktuell mot Glimt på søndag.

Med én mann mindre på banen ble det tøft mot et sterkt Vålerenga-lag som scoret to ganger i løpet av kampen siste minutter og sørget for Stabæks fjerde tap i 2021. Tapet var også Stabæks fjerde på rad.

Slik gikk det sist

I 2021 har Glimt allerede tapt én hjemmekamp, men i fjor gikk de helgule gjennom hele sesongen uten å avgi poeng hjemme. Det fikk også Stabæk kjenne på kroppen.

Den danske duoen på topp for Glimt ordnet kampens første scoring allerede etter tre minutter da Kasper Junker fant Philip Zinckernagel som med en enkel dragning lurte hele Stabæk-forsvaret og satte inn 1-0. Derfra og nesten helt ut var det ett lag på banen.

Junker doblet etter 12 minutter, før han serverte Ulrik Saltnes noen minutter senere. 3-0. Zinckernagel var igjen frempå like etter sidebytte før Sondre Brunstad Fet sørget for 5-0 til helgule 22 minutter før slutt.

Men som nevnt, det var ett lag på banen nesten helt ut. For på overtid våknet Stabæks Kinoshita som to ganger i løpet av overtiden scoret for Stabæk. Dermed endte oppgjøret 5-2 i Glimts favør.

Stabæk var forresten ett av kun fire lag som tok poeng fra Glimt i fjor. I det motsatte oppgjøret på sommeren ledet Glimt 2-0 etter scoringer av Ulrik Saltnes og Kasper Junker, men Stabæk hentet inn ledelsen og sørget for poengdeling 2-2.

For statistikknerdene

Det er søndagens gjester som har overtaket når man ser på alle eliteseriekampene lagene har spilt. Men det er Glimts forferdelige Nadderud-statistikk som får mye av skylden for det. På 18 forsøk har Glimt bare vunnet én gang i Bærum, det skjedde i 2004.

På Aspmyra her heldigvis statistikken på Glimts side. 18 ganger har de møttes på Aspmyra og Glimt har vunnet åtte oppgjør, mens Stabæk har vunnet tre. Det begynner å bli en stund siden Stabæk sist vant på Aspmyra, om vi ikke teller med NM. Da må vi faktisk helt tilbake til 1998 for å finne sist Stabæk tok med seg tre poeng hjem fra Aspmyra. 25 år siden.

Det har likevel vært noen minnerike oppgjør mellom de to lagene, som for eksempel i siste serierunde i 2015 da Stabæk ville sikret sølv med seier. Bortelaget ledet 1-0 til pause, men i andre omgang våknet Sørloth og co for Glimt. Hjemmelaget ga seg ikke før det sto hele 6-1 på måltavla.

Vi kan også nevne et Glimt slo Stabæk 2-1 i 2009, hvor Stabæk var regjerende seriemester. Til tross for det endte Glimt med å rykke ned det året, og Stabæk tok en solid tredjeplass bak Rosenborg og Molde.

Kampene mellom Glimt og Stabæk har de siste årene stort sett endt uavgjort på Aspmyra, og det scores ikke så veldig mange mål når lagene møtes heller. 60-64 i favør Stabæk er målforskjellen på de 46 oppgjørene mellom lagene på Eliteserie-nivå.