Over fylkesgrensa i andre runde av cupen

Bodø/Glimt reiser nordover i andre runde i cupen.

Annonse:

Etter 4-0 og en knusende seier mot Rana i den første runden av cupen er Glimt klare for cupens andre runde. Som i 2018 reiser Glimt til Harstad for å spille om avansement til runde tre. 

Harstad er Nord-Norges tredje største by og det lokale fotballaget, Harstad IL har en stolt tradisjon i norsk cuphistorie, selv om de aldri har hevdet seg verken i seriespill eller i den allnorske cupen. Mer om det litt lenger ned i artikkelen. 

Glimt på sin side tok NM-sølv i 2021 etter å ha kommet til cupfinalen for første gang på 18 år. I finalen tapte Glimt for serietoer Molde, 0-1 etter at Molde scoret på straffespark i andre omgang. 

Tilbake i storslag?

Glimt har hatt en trøblete mai måned, men har lagt den bak seg med en etterlengtet ferie og en fin treningsuke under et opphold i Danmark, mens Aspmyra fikk nytt kunstgress. 

I Danmark har spillere og trenere både fått snakket sammen og jobbet med de detaljene som har manglet i løpet av den siste tiden. Det håper og tror de sal gjøre at Glimt igjen finner tilbake til formen de hadde i vinter, da storlag etter storlag fra kontinentet ble sendt hjem fra Aspmyra med halen godt plantet mellom beina. 

Det første steget i riktig retning fikk vi se i helga som var. Glimt gjestet tabelljumbo Kristiansund og tok kommandoen fra start. De helgule spilte KBK tidvis av banen, men slet med å sette sjansene. Det måtte til slutt en tidligere KBK-spiller til for å senke tabelljumboen. Glimt vant til slutt 2-0 etter to mål av Amahl Pellegrino. 

Selv om Glimt gjorde en god figur mot Kristiansund, ville ike Kjetil Knutsen friskmelde Glimt helt, riktig enda. Derfor blir det naturligvis spennende å følge laget mot Harstad førstkommende onsdag. 

En nordnorsk cupgigant

Før semifinalen mot Viking tidligere i år skrev vi en artikkel om den nordnorske cuphistorien og hvordan nordnorske lag ble urettferdig behandlet av det norske fotballforbundet i mange, mange år før de endelig fikk lov til å delta i allnorsk cup og serie. 

Du kan lese hele den saken her

Frem til 1969 arrangerte nordnorske klubber en egen turnering, siden de ikke fikk delta i den allnorske serien. Turneringen gikk under navnet Nord-Norgemesterskapet og har i dag tre klubber som troner øverst på medaljeoversikten. 

Bodø/Glimt er regjerende mester, fra 1969 og har totalt ni nordnorske gull. Onsdagens cupmotstander, Harstad deler også førsteplassen sammen med "naboklubben", Mjølner. Glimt, Harstad og Mjølner ble alle nordnorske mestere ni ganger hver før 1969. 

Etter at de nordnorske klubbene fikk innpass hos forbundet har ikke Harstad maktet å etablere seg i toppen. To ganger har laget vært i runde 4 av cupen, begge gangene blitt slått ut av Viking (1984 og 1989). Seks sesonger har Harstad på nivå to (OBOS-ligaen), sist i 1997. 

I dag holder Harstad til i tredjedivisjon, og ligger nest sist i sin avdeling etter 11 spilte kamper. Laget i gult og svart har vunnet tre av sine kamper i serien så langt i 2022. I første runde i cupen vant Harstad mot Senja. 

For statistikknerdene

Harstad og Bodø/Glimt har møttes en del ganger opp igjennom historien. Blant annet i den nordnorske cupen. I 1969, da Glimt ble mestere i turneringen for siste gang slo Glimt Harstad 2-1 i semifinalen. 

I 1962 møttes de i finalen i samme turnering, og da var det Harstad som trakk det lengste strået, med sin 2-1-seier. 

Totalt har lagene møttes i tre finaler. Den første i 1930, da Glimt vant 3-0, senere i 1955. Da vant Harstad 1-0 over de helgule fra Bodø. 

Sist lagene møttes var i 2018. Da viste Harstad seg å være en viren nøtt å knekke for Glimt, før det til slutt løsna. Glimt tok ledelsen 1-0 og 2-1 før Harstad utliknet. I andre omgang sa Glimt takk for følget og scoret tre mål på tampen av kampen for å sikre seg 5-2-seier og avansement. 

Onsdag møtes lagene igjen, og du kan se kampen på tv.nrk.no klokken 18:00

Annonse fra Eliteserien: