På bedringens vei: – Jeg er skikkelig fornøyd

Annonse:

Mens lagkameratene har lagt grunnlaget for en fantastisk sesong ute på den grønne kunstgressmatta på Aspmyra har Sondre Sørli stort sett brukt hvert minutt av treningshverdagen i "bunkeren" under LNS-tribunen. 

Det er både mørkt og kjølig i Glimts treningsgym nå som Kong Vinter har meldt sin ankomst utenfor. Som alltid er det trangt og lavt mellom betongveggene og -taket, derav kallenavnet "bunkeren". 

– Det har blitt en god del timer her, ja. De siste fire månedene har jeg nærmest bodd i det rommet her, flirer Sørli der han sitter på en av de mange benkene i gymmen. Nederst i denne saken kan du se hele intervjuet med Sondre Sørli. 

For livet som fotballspiller er ikke alltid overstegsfinter, løp i lengderetning og harde innlegg. Noen ganger må man ty til helt andre hjelpemidler for å holde formen vedlike. Sånn har det vært for den sympatiske nordmøringen store deler av sesongen.

27. juni i år måtte han kaste inn håndkleet etter en lovende start på sesongen. Etter en duell ble han liggende igjen på gresset med store smerter i kneet og det tok ikke lang tid før dommen var klar. Sondre Sørli hadde røket korsbåndet etter bare noen få kamper i Glimt-trøya. 

207313614_342052747305840_2115840721475527666_n.jpg
Smerter: Sondre Sørli får behandling etter kneskaden mot Stabæk 27. juni 2021. Foto: Kent Even Grundstad

– Selvfølgelig er det aldri beleilig med en så alvorlig skade. Den første uka var tung. Da gikk jeg bare rundt og venta på operasjon, sier Sørli mellom treningsøvelsene i den såkalte bunkeren på Aspmyra dagen etter at lagkameratene sikret medalje i Eliteserien 2021. 

Ingen grunn til å forhaste seg

Dermed kunne fotballskoene legges på hylla for en stund og den helgule drakten med nummer 27 på ryggen kunne vaskes og pakkes bort. Sondre Sørli var ferdigspilt for sesongen. Nå ventet månedsvis med opptrening på styrkerommet. En tung karamell å svelge. 

– Jeg skulle gjerne vært ute på banen og bidratt, men det får jeg heller gjøre neste år. Etter operasjonen har det eneste fokuset mitt vært å komme meg tilbake, sakte, men sikkert. 

Fra tribuneplass har 26-åringen vært vitne til et Glimt-lag i fyr og flammer som har tatt både Eliteserien og Europa med storm dette året. Han har også sett flere lagkamerater hjelpes av banen med skader. Både Ulrik Saltnes og Patrick Berg har måtte stå over flere kamper med kneskader. 

Søndag kveld i forrige uke var sistnevnte tilbake, uten at det får Sørli til å forhaste seg med å bli frisk. 

– Med en korsbåndskade er det vanskelig å rushe det. Det tar litt mer tid enn 2-3 måneder. Det går ikke an å komme tilbake to uker tidligere. Jeg aksepterte det raskest mulig etter skaden og det er neste år som er målsetninga mi, forklarer han bestemt. 

Nå er smertene nesten helt borte, men det er enda en stund til du ser Sørli langs høyrevingen i Glimt igjen. 

– De første to månedene er noe av det verste jeg har vært med på med tanke på smerte. Nå kjenner det litt noen ganger under øvelsene, men det er sånn det skal være.  

Opptrening: Sondre Sørli har brukt mange timer i "bunkeren" på Aspmyra denne sesongen.
Opptrening: Sondre Sørli har brukt mange timer i "bunkeren" på Aspmyra denne sesongen.

– Trener mer enn da jeg var frisk

Inne i "bunkeren" har tiden gått til tøying, bøying og strekking av kneet. Knebøy, kasse, strikk, styrketrening. Det er stikkordene for de siste fire månedene av Sondre Sørlis liv. 

– Hvordan har hverdagen etter skaden vært?

– Hverdagen har vært ..., han trekker på det. 

– Det har vært mer trening enn da jeg var frisk i alle fall. Jeg kommer på morgenen med resten av gjengen og tilbringer mye tid i gymmen. Jeg får oppfølging og behandling av flinke fysioterapeuter. Jeg er utrolig glad for at jeg var nettopp her når noe sånt først skulle skje, sier han.

Det fysiske apparatet i Glimt har tatt godt vare på Sørli i timene i gymmen. Faktisk er de så nøye i oppfølgingen at det er lite fred å få for kristiansunderen. 

–  Jeg fikk behandling fra første sekund. Jeg har bokstavelig talt en fysio to meter unna meg hele tiden. De følger opp at jeg får riktig mengde trening og belastning. De følger meg overalt, jeg er skikkelig fornøyd. 

En stødig støttespiller

Det er ikke bare med treningsøvelser, - program og massasje det medisinske apparatet bidrar med. Noen ganger trengs det også ekstra hjelpemidler for å få spillerne raskest mulig tilbake på banen. 

– Det tok vel ikke mer enn ti minutter fra jeg gikk av banen mot Stabæk før jeg fikk på meg kneskinne. Den sørger for å holde kneet stabilt i en sårbar periode. Man vil ikke tilføre mer skade, i alle fall ikke på det tidspunktet, forklarer Sørli. 

Men utstyret hjelper ikke om det ikke fungerer, eller passer. 

_DSC2428KentEvenGrundstadFoto.jpg
Målfarlig: Sondre Sørli noterte seg for flere mål før han ble satt ut med korsbåndskaden. Her feirer han ett av sine to mål mot Mjøndalen.

– Den var litt for stor for meg, så dagen etter stakk vi på Blatchford som tilpasset en ny skinne for meg. 

Blatchford Ortopedi har lang erfaring med hjelpemidler for å hjelpe folk med å realisere drømmene sine. Eller for å la de si det med sine egne ord; Vi gjør mobilitet mulig slik at drømmer kan realiseres!

Blatchford har også vært en viktig støttespiller for FK Bodø/Glimt i mange år. 

– Vi har alltid vært positive til å hjelpe med vår kompetanse når spillere har utfordringer. Gjennom mange år som samarbeidspartner er det jo mange ulike støtter vi har laget og tilpasset og som regel med kort leveringstid, sier ortopediingenør, Kåre Martin Hagen, i Blatchford Ortopedi. 

Og man trenger jammen ikke ryke korsbåndet for at Blatchford står klare for å hjelpe. 

– En vond kul på hælene kan avlastes ved hjelp av endring av skoens hælkapper, føtter som trenger litt avlastning og korrigering ved hjelp av spesiallagde innleggsåler har vi levert mange av og vi har polstret keepershortser, sydd om keeperhansker der det har vært fingerbrudd, sier Hagen og skyter inn;

– Vi har til og med laget en ribbensbeskytter da en hardhaus fikk seg et brudd, men skulle spille kamp.

– Det gjør noe med hodet 

Tilbake i bunkeren på Aspmyra er Sondre Sørli akkurat ferdig med dagens treningsøkt når navnebror Brunstad Fet stikker hodet inn for å spørre om vi snart er ferdige med intervjuet. Han er utålmodig og vil ha med seg Sørli videre. 

– Jeg er den beste støttespilleren hans, skryter Brunstad Fet og titter bort på kameraten. 

– Ja, i går fikk jeg pizza av Sondre, parerer Sørli. 

Vi er snart ferdige, men vi må også snakke litt om veien videre for Sørli som endelig har fått slippe ut på treningsfeltet igjen. 

PB220157.JPG
Støttespiller: Sondre Sørli har blitt godt tatt vare på av gode lagkamerater etter skaden i juni.

– Det er lite jeg får gjort på banen nå, men det var utrolig artig å endelig slippe til. Det gjør noe med hodet og motivasjonen når du vet det blir mer og mer trening med ball fremover. 

– Hva får du gjort med ball nå da?

– Jeg kan slå rundt tjue pasninger og så er det ferdig. Nå har jeg akkurat begynt å løpe igjen for å få i gang kondisjonen. Det handler egentlig mest om å få bygget opp igjen musklene i beinet som jeg ikke har brukt på en god stund. 

Bidrar utenfor banen

Selvom det er lett å forstå at Sondre Sørli gjerne skulle vært på banen hver enste kamp og bidratt til at laget nå kan løfte sin andre seriemesterpokal på to år har det vært en fryd å følge lagkameratene fra tribunen. 

– Det har vært spesielt, og utrolig gøy å se at det går så bra som det gjør. Jeg har lyst til å bidra, men jeg må heller finne andre steder å bidra. Som i garderoben for eksempel. 

– Hvordan bidrar du i garderoben?

– Jeg prøver å bidra med god stemning, tips og triks og hjelpe enkeltspillerne så godt jeg kan, avslutter Sørli, som helt sikkert er en av mange bidragsytere for Glimts fantastiske sesong i år. 

Og på Stormyra sitter det noen som også tar på seg litt av æren for suksessen til de helgule. 

– Innad i Blatchford soler vi oss litt i glansen av Bodø/Glimts suksess og tenker at det var den kneskinna vi leverte som førte til suksess, sier Hagen med et lurt smil. 

Sondre Sørli forventer å være tilbake for fullt tidlig i sesongen 2022. 

Annonse fra Eliteserien: