Returoppgjør i ostebyen

I Alkmaar har de ostefredag hver uke, men på torsdag er det en fotballkamp som står i hovedfokus.

Annonse:

Etter en tett og jevnspilt kamp mellom to gode lag på Aspmyra sist torsdag trakk Glimt det lengste strået i den første kampen i åttendedelsfinalen i UEFA Europa Conference League. Glimt fikk nemlig, et litt tvilsomt, straffespark sekunder før stadionuret viste 90 minutter mot nederlandske AZ Alkmaar.

Med straffescoring sørget Ola Solbakken for at Glimt går inn i det avgjørende oppgjøret på bortebane på torsdag med en knepen 2-1-ledelse. Kampen avgjøres av det sammenlagte resultatet over to kamper.

Dermed er det et svært spennende utgangspunkt foran kampen i Alkmaar førstkommende torsdag.

Forberedt på naturgress

Glimt har siden hjemmekampen brukt tiden i Spania på naturgress for å lade best mulig opp til kampen mot AZ Alkmaar og få gjort unna forberedelsene uten forstyrrelser og fare for koronasmitte. Det har blitt fire meget solide og gode treningsøkter på La Finca utenfor Elche, før laget tirsdag ettermiddag vendte snuten mot den nederlandske hovedstaden.

Dersom Glimt unngår tap på torsdag er laget klare for kvartfinale i UEFA Europa Conference League, i sin alle første sesong i en europeisk turnering. Det er med andre ord mye som står på spill for de helgule, men likevel er det nok først og fremst en god prestasjon som står fremst i pannebrasken på de som skal i ilden i Nederland. Det er i alle fall sånn vi har lært de å kjenne de siste årene.

Dersom Glimt taper med mer enn ett mål er eventyret i Europa over for denne gang. Ettmålstap gir ekstraomganger og eventuelt straffespark. Det skal med andre ord avgjøres på AFAS stadion i Alkmaar torsdag kveld.

Kampstart er 18:45

Dette er AZ

Vi har alle sammen rukket å bli litt kjent med AZ Alkmaar, ettersom Glimt allerede har gjennomført én kamp mot nederlenderne. Det er et kraftig og hardarbeidende lag som nylig har gått gjennom en vanvittig rekke i hjemlig liga. Den utrolige rekka på 14 kamper på rad uten tap endte sist søndag da de måtte gi tapt 0-1 for Twente som jager AZ på plassen bak i Æresdivisjonen.

I oppladningen til hjemmekampen sist torsdag skrev glimt.no litt mer om AZ’ status i hjemlig liga og om hva som må til for at laget skal få en plass i Europa også neste sesong. Det kan du lese mer om ved å klikke her. Nå skal vi se litt nærmere på lagets historie.

DSC_9248.JPG
Håkon Evjen og AZ Alkmaar måtte se seg slått av Alfons Sampsted og Bodø/Glimt. Foto: Kent Even Grundstad

AZ Alkmaar er én klubb, sammenslått av to, som Knut Borge ville sagt det. Alkmaar’54 og FC Zaanstreek ble 30. juni 1967 slått sammen til AZ Alkmaar, kun tre år etter at sistnevnte selv ble etablert for første gang. Da skjønner du kanskje også at AZ står for Alkmaar Zaanstreek. Alkmaar Zaanstreek Alkmaar, med andre ord. 

En liten funfact du kan ta med deg inn i kvelden er at både Alkmaar’54 og FC Zaanstreek er stiftet 13. april, men med ti års mellomrom. I 1954 og 1964. Les flere fun fact'er lenger ned i saken. 

Klubben fra den "lille" byen Alkmaar har gjort seg bemerket i både inn- og utland etter sammenslåingen i 67. Blant annet har de vunnet serien to ganger (1981 og 2009) og den nederlandske cupen hele fire ganger. De har vært et fast innslag i Europa-turneringer nesten hvert eneste år og i 1981 var de svært nære å ta sin første europeiske tittel. Da endte de som nummer to i UEFA-cupen etter å ha tapt finalen mot engelske Ipswich Town. 

CFR Cluj v AZ Alkmaar Group C - UEFA Europa Conference League.jpg
CLUJ-NAPOCA, ROMANIA - OCTOBER 21: Bruno Martins Indi of AZ Alkmaar warms up prior to the UEFA Europa Conference League group D match between CFR Cluj and AZ Alkmaar at Constantin Radulescu Stadium on October 21, 2021 in Cluj-Napoca, Romania. (Photo by Vasile Mihai-Antonio - UEFA/UEFA via Getty Images,)

Engelskmennene vant den første kampen 3-0, før AZ snudde i returoppgjøret. Dessverre var ikke 4-2 nok for å vinne sammenlagt og dermed står nederlenderne stadig uten europa-triumf. Kanskje kan 2021 bli året? 

Det er fire nederlandske lag med blant de siste 16 i Conference League, og alle regnes nok som potensielle kandidater til å vinne. Så får vi se om Glimt makter å stikke kjeppene i hjulene for minst ett av lagene. 

En liten nordhollandsk by

På samme måte som Glimt kommer fra en liten by, nord i Norge kommer AZ fra en liten by i Noord-Holland. Vi skriver "liten" i kursiv, for det bor nesten 100 tusen mennesker i byen. Men det er ikke nok til å nå inn på topp 21(?)-lista over store byer i landet, som Wikipedia opererer med. 

Byen Alkmaar ligger en kort kjøretur fra Amsterdam og den nederslandske hovedflyplassen Schiphol. Alkmaar ligger bare noen få meter over havet og de eldste delene av byen ligger på en gammel sandbanke som ga vern mot havet i middelalderen. 

Til tross for en rik og stolt historie er byen i dag aller mest kjent for osten sin. "Hver" fredag blir det avholdt et tradisjonelt ostemarked, hvor menn i hvite drakter og stråhatter bærer de store ostene på bårer frem til vektskålene. Ellers er det en trivelig by, med flere spennende severdigheter. Blant annet kan du lytte til Andreas Evjens råd om å trø deg en tur i sentrum. Ifølge den tidligere Glimt-spilleren minner byen om Amsterdam, men den er selvfølgelig en god del mindre. 

Fun fact om Nederland

  1. Nederlandske menn er verdens høyeste. En gjennomsnittlig nederlandsk mann er 183 cm høy. 
  2. Nederland er verdens største eksportør av blomster. Kanskje ikke så overraskende? Hvem vil vel ikke ha noen nydelige tulipaner på kjøkkenbordet?
  3. Én tredjedel av Nederland er under sjøen. Ja, ikke bokstavelig talt, altså. Men Nederland ligger lavt, og én tredjedel er altså under havnivået. Men det er ikke verdens mest lavtliggende land, for det er som alle vet ... Maldivene. 
  4. Nederland var det første landet hvor likkjønnet vigsel ble tillatt. Dette synes vi Nederland kan slå seg på brystet og skryte av. Selv om de var først, er vi glade for at de ikke er det eneste.
  5. Nederlenderne elsker lakris. Ingen spiser mer lakris enn nederlenderne. 
  6. Det er over tusen vindmøller i Nederland. Denne trenger vi ikke å utdype. 
  7. Nederland farget gulroten orange. Hæ? Joda. Gulroten er egentlig hvit, lilla eller gul. Men den nederlandske kongen Willian den tredje hjalp Nederland til å bli selvstendig fra Spania og nederlandske bønder farget gulrotene orange som en aldri så liten takk. Ikke spør oss hvordan de fikk til det. 
  8. De elsker å sykle. Ingen har flere sykler enn nederlenderne. Det finnes over 22 millioner sykler i landet, og så mange har de ikke en gang i Bejing. Der har de bare ni, ifølge Katie Melua. 
  9. Bare Mexcio eksporterer med øl. Vi har vel (nesten) alle tatt et glass med iskald nederlands pils. 
  10. Nederland har verdens eldste nasjonalsang. Den nederlandske nasjonalsangen kan dateres tilbake til 1569 - 1572. Verdens eldste nasjonalsang, altså. Og Don McLean som sier at musikken er død. 
Annonse fra Eliteserien: