To avgjørende kamper venter: – Pusher de så langt vi kan

Det står mye på spill for Glimt for tiden. Nå varsler Knutsen bot og bedring fra midtuka.

Annonse:

Lørdag er det igjen duket for Eliteserien hjemme på Aspmyra for Bodø/Glimts del. De helgule kommer fra en tung opplevelse i den nordirske hovedstaden da de i midtuka tapte 0-1 for Linfield i den andre kvalifiseirngsrunden til Champions League. 

Kjetil Knutsen har brukt tid på kampen som har vært og ser nå frem mot en svært spennende kamp mot Jerv på Aspmyra lørdag før Linfield kommer på besøk til nordlandsmetrepolen onsdag. 

– Lørdag blir en fantastisk trening for det som kommer mot Linfield på onsdag. Vi skal forsterke en del bilder og være tydelige på hva som skal til for å komme til flere avslutninger og sjanser, sier treneren. 

For mot Linfield tidligere i uken hadde Glimt mye ball, men i likhet med tidligere kamper i år slet de helgule voldsomt med å skape sjanser og fikk heller aldri ballen i nettet. I ettertid har nok mange som er glade i Glimt vært bekymret for om Glimt faktisk har det som skal til for å hevde seg i Europa og ligge i toppen av Eliteserien. 

Realiteten er at Glimt, til tross for utfordringene foran mål er det ligaens mestscorende lag etter 14 kamper. 

– Vi må se hele bildet. På laget som startet mot Linfield er det åtte spillere som er vekke fra i fjor. Det er et helt nytt lag, og måten vi spiller på krever gode relasjoner. De tar tid å bygge, sier Knutsen. 

– Legges listen for høyt? 

Glimt ligger som nummer fire på tabellen etter nesten halvspilt serie og har scoret flest mål av alle. I tillegg er Glimt to nivåer høyere i Europa som på samme tid i fjor, til tross for tapet for Linfield. 

– Vi legger listen høyt med tanke på at spillere skal ta rask læring. Vi pusher de så langt vi kan, men kampene kommer tett. Læringen kommer, men den kommer gjennom kamper. Vi får ikke korrigert ting i detalj på feltet. Det er en veldig spennende tid vi står i, sier Knutsen, og fortsetter; 

– Utgangspunktet til spørsmålet er at alle ser og husker det vi gjorde i fjor. Det er der listen ligger. Så må vi spørre om den er for høy for oss der vi er nå? Mye av det vi gjør oppleves nok som ordinære eller skuffende prestasjoner. Men det kommer jo an på hvordan man ser totalbildet her. 

Knutsen er likevel klar på at kampen mot Linfield i midtuka var et steg tilbake for sine helgule spillere. 

– Vi får heldigvis øving på en del av det samme denne kampen. 

– Gravis akklimatisering

Jerv, lørdagens motstander på Aspmyra er i Eliteserien for første gang i klubbens historie og ligger nest sist på tabellen etter 14 spilte kamper. Til tross for en mager poengfangst spiller sørlendingene tett og jevne oppgjør. Med få unntak har samtlige av Jervs kamper endt med ettmålsseier, uavgjort etter ettmålstap. 

– Jeg tenker at vi møter en motstander som gradvis har akklimatisert seg til et høyere nivå. De har noen enkeltspillere som kan utgjøre en forskjell. Så tror jeg at det handler veldig mye om at vi må være dyktige nok til å spille ut et lavtliggende lag. Det blir hovedbildet på lørdag, spår bergenseren. 

P7161124.jpg
Kjetil Knutsen var betenkt på benken under kampen mot HamKam forrige uke. Foto: Niklas Aune Johnsen

For å kunne knekke Jerv-koden peker Knutsen på flere ting som må forbedres etter det forsmedelige tapet i Belfast. 

– Enkeltspillerne våre må ville utgjøre en forskjell og vi må finne ut hva som skal til for å skape en ubalanse hos motstanderne. Der har det stoppet litt opp, og vi har fersk erfaring fra bortekampen mot Linfield. 

 – Hva skal til?

– Vi jobber beinhardt med å få det til og håper at vi har satt sammen et lag med typer og store x-er som kan gjøre ting på egen hånd og gjøre de uventede tingene. Det er en del av bildet som vi ikke har fått til tidligere. 

Bli med på innsiden av Glimt i Belfast (artikkelen fortsetter nedenfor): 

Forventer et lavt lag

I begge de to neste kampene på Aspmyra, mot Jerv og Linfield forventer Knutsen en lavtliggende motstander som ønsker å gjøre alt de kan for å få med seg noe hjem. Glimt har trøblet litt med å bryte ned lavtliggende lag i år, men man ser, kanskje med unntak av Linfield-kampen, gravis forbedring. 

– I den type kamper er det alltid en fordel å score først. I kampen mot HamKam så vi at de ville stå høyt først. Det var vi forberedt på, for vi kom fra Europa og de skulle ta oss på energi. Men jo lenger kampen går, jo lavere spiller vi de. Vi scorte først, og da scorer vi ofte et til, selv om det i den kampen var litt magi fra "Pelle" som måtte til. 

Det er flere lag som har forsøkt å forsvare seg til poeng på Aspmyra i år, og flere har lykkes med det. Men vi må over ett år tilbake i tid til sist et lag vant mot Glimt i Bodø. Knutsen er tydelig på at Glimt har oddsen på sin side.

– Når et lag skal forsvare seg mot oss får de veldig lang vei til vårt mål. Spiller du mange sånne kamper, så vinner du de fleste av dem. Skal vi klare det må vi være dyktigere i gjennvinningsspillet og variere angrepsspillet vårt. Det må også gå mye fortere, det har gått for seint med oss i år. Spillerne bak må skape ubalansen. Jeg håper at de spillerne som spiller tar læring og tar nye steg, sier han og legger til;

– Så er det andre muligheter som dødballer og så videre. Fotball er kompleks, men vi må håndtere det kampbildet vi får. Det er det jeg synes er spennende med det. Jeg tror at måten vi jobber på gjør at vi ser steg i riktig retning. 

Håper på en ujevn kamp

Jerv har tapt tre kamper med mer enn ett mål i år. Ellers har de spilt fryktelig jevnt i samtlige kamper. Blant annet tok laget fra Grimstad et meget sterkt poeng borte mot Molde for kort tid siden. Like etter var de nære å gjøre det samme mot Rosenborg i Trondheim. 

– Det kan bli jevnt på lørdag også, men jeg håper at vi klarer å kjøre et tempo og intensitet som de ikke står i mot. De minner om HamKam og er bra organisert. De varierer mellom 5-3-2 og 5-4-1. De har enkeltspillere som kan gjøre det. De har noen gode driblere og tiere som er gode. Spissen deres har begynt å score. Vi går på banen for å score mål og være offensive, men det handler om hvor gode vi er til å bryte de ned. Vi vil bryte statistikken til Jerv. 

– De har spilt jevne kamper med noen få unntak tidlig i sesongen. Jeg er en dårlig spåmann, men jeg er offensiv og optimistisk. Vi skal gjøre vårt ytterste for å knekke de i alle bauger og kanter, avslutter Knutsen karakteristisk. 

Spilt S Vunnet V Uavgjort U Tap T + - +/- Poeng P Form
1 Molde Molde 15 10 3 2 29 13 16 33 V V U U V
2 Lillestrøm Lillestrøm 15 10 3 2 29 14 15 33 V T V T V
3 Viking Viking 16 8 4 4 28 19 9 28 V V U T T
4 Bodø/Glimt Bodø/Glimt 14 7 4 3 30 18 12 25 V V T V V
5 Rosenborg Rosenborg 14 5 7 2 23 17 6 22 U V U V T
6 Strømsgodset Strømsgodset 14 6 3 5 20 21 -1 21 U T V T V
7 Aalesund Aalesund 15 5 6 4 17 19 -2 21 U U V T U
8 Sarpsborg 08 Sarpsborg 08 14 6 1 7 29 23 6 19 T T V T V
9 Odd Odd 15 6 1 8 15 21 -6 19 T U V V T
10 HamKam HamKam 14 3 8 3 18 17 1 17 T U U V V
11 Sandefjord Fotball Sandefjord Fotball 13 5 2 6 23 26 -3 17 V U T U V
12 Vålerenga Vålerenga 14 5 2 7 16 22 -6 17 V V T U T
13 Haugesund Haugesund 15 3 4 8 21 27 -6 13 T U T V U
14 Tromsø Tromsø 12 2 7 3 16 23 -7 13 T U U U U
15 Jerv Jerv 14 3 2 9 10 25 -15 11 T T U V T
16 Kristiansund Kristiansund 12 0 1 11 8 27 -19 1 T T T T T

Annonse fra Eliteserien: