Emil Pedersen, Eilert Mjelle og Truls Hagenes.

- Vi ville gjøre noe for andre

Gjennom året og sesongen 2019 har lag i Akademiet gjort sitt for å sette fokus på FNs bærekraftsmål.

Annonse:

På Sentrum sykehjem sitter Eilert Mjelle å venter på besøk. Hver uke siden 7. oktober har den 74 år gamle mannen fått besøk av gutter fra Bodø/Glimts akademi, og det har vært ukens høydepunkt. Gjennom året og sesongen 2019 har Bodø/Glimt satt fokus på FNs bærekraftsmål gjennom programmet Action Now

- Action Now-programmet til Bodø/Glimt har tre målsettinger. Vi vil øke kunnskapen i befolkningen om FNs bærekraftsmål, vi vil bidra til å bygge sterke og solide samfunn for framtiden og vi har lyst til å inspirere til handling, fortsetter Jannike Ramsvik, leder marked og kommunikasjon i Bodø/Glimt.

Akademilagene har derfor valgt seg ut egne mål å fokusere på.  

- I 2019 har G14 arrangeret en overnatting ute på matta på Aspmyra til inntekt til årets TV-aksjon og G16 gjennomøfte et gjenbruksmarked på Stopp Volden Cup i høst. G15s mål var å jobbe med å bekjempe ensomhet, forteller leder for akademiet Gregg Brougthon. 

- Vi tenkte at vi skulle velge noe annet og mer spennende, forteller spiller Emil Pedersen.

- Vi ville gjøre noe for noen andre og virkelig bruke tid på vårt bærekraftsmål, legger medspiller Truls Hagenes til. 

IMG_5541
På besøk: Truls Hagenes (f.v.), Eilert Mjelle, Emil Pedersen og Elias Sandstrand har kost seg sammen i høst.

Ukentlig besøk

Derfor har de, og resten av G15-laget, hver uke siden oktober besøkt beboere på Sentrum sykehjem, Hovdejordet sykehjem og Vollsletta sykehjem. Det har vært en berikelse for både unge og gamle. 

- Jeg hadde kanskje ikke så mange positive tanker før vi kom hit, men ble veldig positiv overrasket over at det ikke var så ille som vi tenkte. Det har vært artig å være på sykehjem, forteller Pedersen. 

- Det har vært en oppfriskende vinning for meg. Det er tøft å bo på sykehjem og jeg har sett frem til at guttene skulle komme. Det er en voldsom forandring fra de folkene jeg har med å gjøre i hverdagen, forteller Eilert Mjelle som bor på Sentrum sykehjem. 

Frivillighetskoordinator Martine Olsen Tømmerberg forteller om det å ufarliggjøre sykehjem. 

- At unge gutter i fjorten-femten-årsalderen kommer inn i sykehjemmet det er tøft gjort. Dette er sykehjem hvor demente bor, de har kanskje redusert språk eller sitter i rullestol. Men guttene har virkelig gjort en forskjell for de beboerne de har besøkt og vi har sett at det har vært et lyspunkt, forteller Tømmerberg.

- Guttene har virkelig omfavnet denne opplevelsen og har vist virkelig karakterutvikling gjennom hele prosessen, sier Broughton.

Generasjonsmøte

Eilert Mjelle har i utgangspunktet hatt besøk av de samme to guttene. Det har gitt de god tid til å bli kjent, og praten har gått lett. 

- Det har blitt mye snakking på meg, og lite på de gutta, forteller en pratsom Mjelle. 

Det har gått mest i fotballsnakk, men også samtaler om livet.

- Vi har snakket om gamledager, hvordan Glimt var før i tiden og selvfølgelig snakket om fotball. Det har vært spennende samtaler, sier Pedersen. 

- Det er det mest givende, at de kommer til meg for å snakke med meg. Tar seg tid til å være sammen med meg, legger Mjelle til.

Erfaringen fra guttene viser at man må besøke over tid, for å rekke å bli kjent. 

- Det hadde ikke vært nok med ett besøk, da hadde man ikke rukket å fått bekjentskap. Derfor er det så godt å se at guttene har tatt seg tid i en hektisk hverdag med skole og fotball for å komme hit, sier Tømmerberg.

Lærerikt og fint

- Det har vært fint å være her, og lære om hvordan de på gamlehjem har det. Vi har prøvd å gjøre dagen til Eilert og de andre bedre ved å komme og snakke med de, forteller Truls Hagenens. 

Laget på tolv stykker har delt seg opp, og beboere på alle de tre sykehjemmene har hatt besøk. Guttene vil anbefale andre lag om å gjøre det samme. 

- Det har vært lærerikt og veldig fint. Vi har kost oss sammen med Eilert, avslutter Hagenes. 

IMG_5545
Tilbragt tid sammen: Emil Pedersen (f.v.), Eilert Sund og Truls Hagenes.

Action now

  • Action Now startet i 2019.

  • Programmet tar utgangspunkt i FNs bærekraftmål som de omforente politiske målene som er satt for verdenssamfunnet.

  • Målene binder sammen land, bedrifter og mennesker og gir oss et felles internasjonalt språk. 

  • Øke kunnskap hos befolkning og næringsliv om FNs bærekraftmål og vårt felles ansvar for å gjøre de nødvendige endringer for å nå målene. Inspirere mennesker og bedrifter til å ha lyst til å bidra.

  • Bygge sterke lokalsamfunn. Bidra til et bærekraftig næringsliv gjennom å kombinere forretningsutvikling med bærekraft. Inspirere til - og legge til rette for - innovative partnerskap som skal bygge vår smarte grønne fremtid.

  • Oppfordre til Action Now! Inspirere til faktisk handling blant befolkning og næringsliv. Ta del i prosjekter og partnerskap som fører bedrifter og samfunn i ei mer bærekraftig retning. 

Annonse fra Eliteserien: