2015: Fra verst til best

Alle som er glade i Bodø/Glimt vet hvor mye det kan svinge, men sjeldent har det vel svingt som det gjorde i 2015.

Annonse:

Bodø/Glimt fikk en verst tenkelig start på tippeligasesongen 2015. De helgule hadde én sesong på øverste nivå bak seg da de tok fatt på den tøffe andresesongen. Nyopprykkede Sandefjord på bortebane var første motstander for Jan Halvor Halvorsens menn. Det skulle bli starten på en blytung vår for Bodø-laget. Glimt tapte 3-1 i Sandefjord og måtte vente helt til fjerde serierunde før det første poenget ble innkassert. En straffescoring av den nye spissen Fitim Azemi og et selvmål sørget for 2-2 og ett poeng til Glimt i Sarpsborg. Så ble vondt verre.

Tapte med to mann mer

Den kanskje aller mørkeste kampen i 2015, for Bodø/Glimts del var hjemmekampen mot Haugesund runden etter. På stillingen 0-1 til gjestene fikk Haugesund sitt første røde kort, men det så ikke ut til å prege kampen nevneverdig. Et svakt Bodø/Glimt-lag slapp Haugesund til og rogalendingene ledet 2-0 etter 54 minutter. Gjestene fikk også sitt andre røde kort tjue minutter før slutt, uten at det gjorde jobben enklere for Glimt. Fitim Azemi scoret sitt andre tippeligamål like før slutt, men Glimt tapte like fullt 2-1 mot ni mann fra Haugesund. Ett poeng til sikret Glimt seg borte mot Start før det var duket for fotballfest på Aspmyra.

16. mai inviterte Bodø/Glimt til fotballfest når rivalene fra Tromsø kom på besøk. Så langt i sesongen hadde Bodø/Glimt ikke tatt ett eneste poeng på hjemmebane og sto totalt med bare to poeng på sesongens første åtte kamper. For Tromsø sin del så det ikke mye bedre ut, de befant seg på plassen over Bodø/Glimt. Begge de to nordnorske storhetene lå under streken. Bodø/Glimt og «Badou» sørget for å sende rivalene fra Tromsø ned på sisteplass i ligaen etter at hjemmelaget for første gang denne sesongen tok alle poengene i en fotballkamp. Dermed var det endelig lys i tunellen for Glimt.   

Etter kampen mot Tromsø gikk de helgule fra Bodø på et leit 3-0-tap i Lillestrøm før de igjen tok full pott på hjemmebane. Mjøndalen fikk denne siste maidagen en liten forsmak på hva Tippeligaen etter hvert skulle få merke i Bodø. De brunkledde fra Buskerud ble sendt hjem som slakt, med hele fem baklengs i sekken.

Men det skulle enda ta noen uker før lykken snudde for Glimt. Seieren mot Mjøndalen hadde løftet glimtlaget fra sisteplass til kvalifiseringsplass, men to kamper senere var Glimt igjen under streken. 

Da alt snudde

28. juni 2015 spilte Bodø/Glimt kveldskamp mot Vålerenga på Ullevaal. To strake tap og et begredelig cuptap i Tromsdalen noen uker i forveien hang over Glimt før møtet med Enga. Det var ikke mange som levnet Bodø/Glimt noen som helst sjanse i denne kampen. Vålerenga tok oppskriftsmessig ledelsen etter pause og holdt den nesten hele veien inn. På sesongens første 13. kamper hadde Bodø/Glimt sikret seg to seire og to uavgjort, noe som til sammen gir åtte poeng. Ni minutter før slutt dukket en unggutt fra Trondheim opp i boksen til Vålerenga. Alexander Sørloth hadde fått en tøff start på låneoppholdet i nord, og sto bokført med én scoring før oppgjøret på Ullevaal. Alene med Vålerengas keeper «chippet» Sørloth ballen lekent i mål, til vill jubel fra de tilreisende glimtsupporterne. Langt ut i overtiden dukket Sørloth igjen opp i feltet. Denne gangen fikk han lirket ballen videre til Trond Olsen som lekkert vendte unna en Vålerenga-spiller og sendte gjestene i ledelsen. Dermed sikret han også Bodø/Glimts første borteseier for sesongen. Nå var det ingen vei tilbake. 

Badou har akkurat scoret i sin siste kamp for Bodø/Glimt og sikret Glimt den femte seieren på rad. Foto: Kent Even Grunstad
Badou har akkurat scoret i sin siste kamp for Bodø/Glimt og sikret Glimt den femte seieren på rad. Foto: Kent Even Grunstad

Seieren i Oslo virket å ha gitt de gulkledde en vitamininnsprøytning. Runden etter ble serielederne fra Trondheim sendt hjem fra Bodø med null poeng for første gang på en mannsalder. Etter det ble Mjøndalen og Molde slått på bortebane før Glimt sendte Aalesund hjem fra Bodø med 1-0. Så var det duket for klubbrekord for Bodø/Glimt.

Laget som etter 13. serierunder lå under streken med bare åtte poeng lå nå på 9. plass med 23 poeng. Fem kamper på rad uten å avgi poeng, og når Start gjestet Aspmyra i starten av august skulle det bli nummer seks og ny klubbrekord.

Én, to, tre, fire…fem, seks!

Alexander Sørloth hadde spilt seg til fast plass på et glimtlag som var på vinnersporet og denne soldagen i Bodø ga han seg ikke før han hadde satt ballen i mål én, to, tre og fire ganger. Til sammen scoret Glimt fem ganger og Start ble det andre laget som reiste fra Bodø med 5-1 i sekken i 2015. Trener Jan Halvor Halvorsen hadde snudd den vonde trenden, og satt ny seiersrekkerekord i Bodø. Sommeren 2015 er en sommer som for alltid kommer til å stå frem i Bodø/Glimts historiebøker.

Et unødvendig tap for Viking runden etter satte ingen stopper for festen til Glimt. Haugesund og Sarpsborg møtte ingen nåde hos Glimt i kampene etter. Glimt sto nå med åtte seire på de siste ti kampene. Ingen lag i landet kunne vise til en like god form, og ekspertene snakket nå om «hva hvis Glimt hadde levert en normal vårsesong». Kunne Bodø/Glimt ha blandet seg inn i medaljekampen?

Det får vi nok aldri svaret på, men én ting er sikkert; sesongen 2015 var en ordentlig berg- og dalbane for de som er glade i Glimt. Fra å være Norges dårligste eliteserielag de første 13 kampene til å, i løpet av de neste ti bli Norges beste fotballag. Jan Halvor Halvorsen takket av som Glimt-trener etter denne sesongen og kronet det hele med å slå bronselaget, Stabæk 6-1 på Aspmyra i sesongens siste seriekamp. En kamp som på mange måter oppsummerte sesongen. Glimt lå under 1-0 til pause, men «reiste kjerringa» og puttet ballen i mål en, to, tre, fire, fem og seks ganger. Igjen markerte Alexander Sørloth seg, han scoret nemlig fire av de seks målene og fikk med det oppfylt sin drøm om et proffliv i utlandet. Og Bodø/Glimt... ja, Bodø/Glimt fikk feire hundreårjubileumssesongen på landets øverste nivå! 

Bodø/Glimts utrolige seriesrekke i 2015:

Vålerenga – Bodø/Glimt 1-2
Bodø/Glimt – Rosenborg 1-0
Mjøndalen – Bodø/Glimt 1-2
Molde – Bodø/Glimt 1-2
Bodø/Glimt – Aalesund 1-0
Bodø/Glimt – Start 5-1
Viking – Bodø/Glimt 2-1
Haugesund – Bodø/Glimt 2-4
Bodø/Glimt – Sarpsborg 3-1

stabak 2015.jpg
Alexander Sørloth setter inn straffespark og omfavnes av sine lagkamerater i sesongens siste seriekamp.
Annonse fra Eliteserien: