2016: Jubileumssesongen

I 1916 ble Bodø/Glimt stiftet, hundre år senere feiret klubben sitt jubileum og rykket ned.

Annonse:

Etter å ha klart seg i den vanskelige «andre-sesongen» var det duket for eliteseriespill på Bodø/Glimt i klubbens hundreårsjubileum og Bodø bys 200 årsjubileum. Glimt avsluttet 2015 med fantastiske resultater, men mistet flere av de sentrale spillerne. Derfor var det knyttet stor spenning til om Glimt kunne klare å beholde den gode flyten inn i 2016. Inn kom Martin Bjørnbak, Martin Wiig, Milan Jevtovic, Ruslan Babenko, Simon Thomas, Emil Jonassen og Hannes Thor Halldorsson. Den gode flyten beholdt laget som på de tre første kampene gikk uten å tape en eneste kamp. Etter tre serierunder lå bodøværingene øverst på tabellen med sju poeng. Stor kontrast fra året før hvor laget lå sist med null poeng etter tre serierunder.

LES OGSÅ: Fra verst til best

I fjerde serierunde reiste Glimt til Bergen for å bryne seg på nyopprykkede Brann. En tung kamp resulterte i 1-0-tap for serielederne fra Bodø. Etter dette kom skuffelsene på rekke og rad. Haugesund ble, som året før for vanskelige på Aspmyra og vant til slutt 4-3. Bodø/Glimt klarte ikke riste av seg de dårlige resultatene før Tromsø ventet på Alfheim 16. mai. Innleide Jevtovic satte ballen i mål to ganger og sikret dermed Glimts tredje seier i eliteserien.

Suksess i cupen

Bodø/Glimt haded gjort gode resultater i Norgesmesterskapet i 2016, og det var et brennende ønske om å nå en cupfinale i klubbens hundreårsjubileum. Etter å ha slått Fløya (6-0), Mo IL (6-0) og Alta (4-1) ventet nok en gang Haugesund på Aspmyra. Haugesund som hadde to seire på Aspmyra på rad og attpåtil hadde sendt Glimt ut av cupen tre år i forveien, her hadde Glimt mye å revansjere. Hjemmelaget to ledelsen både 1-0 og 2-1, men ved fulltid sto det 2-2 og det ventet ekstraomganger. Gjestene tok ledelsen, men Henrik Furebotn var ikke vond å be da han fikk muligheten til å sette inn 3-3. Dermed var det duket for straffesparkkonkurranse.

Trond Olsen takker Hannes Halldorsson etter straffene mot Haugesund
Trond Olsen takker Hannes Halldorsson etter straffene mot Haugesund

I målet hadde Bodø/Glimt sin islandske sisteskanse Hannes Thor Halldorsson. Islendingen ble matchvinner og Bodø/Glimt var klare for kvartfinale i cupen.

Fra Bodø til Europa

Kvartfinale ble det også på Halldorsson i europamesterskapet i fotball. Hans innsats i glimtmålet denne våren hadde gitt han tillitt på landslaget, som for første gang skulle delta i et internasjonalt mesterskap. Der overrasket de alle og spilte seg hele veien til kvartfinalen. Halldorsson sto fjellstøtt i mål for nasjonen sin. Med redninger i verdensklasse mot spillere som Cristiano Ronaldo og Wayne Rooney ble Halldorsson en «hit over natten», og spilte sin siste kamp for Bodø/Glimt samme sommeren. Der leverte han også en målgivende pasning til Trond Olsen som scoret 1-0-målet i Glimts 4-1-seier mot Start. I kampen før hadde Glimt holdt Rosenborg til 0-0 på Aspmyra og nå så ting lysere ut for Glimt.

De helgule fulgte opp seieren i Kristiansand med å slå sølvjagende Odd 2-1 på Aspmyra før de spilte seg til uavgjort mot et godt Sogndal-lag på bortebane. Glimt ledet kampen 2-0, men rotet vekk mulighetene på tampen. Runden etter kom Tromsø på besøk, og gjorde slutt på den gode perioden. Glimt hadde sjansene i starten av kampen, men det var gjestene som var effektive. Tromsø ga seg ikke før det sto 0-3 på resultattavla på «Myra».  

Sushi, semi og show

Den 18. september inviterte Bodø/Glimt til jubileumsfeiring. Dagene i forveien hadde tre fulle hus i Stormen konserthus fått oppleve et magisk Glimtshow, til stor begeistring. Aspmyra stadion ble fylt til randen, og et feststemt Bodø gjorde seg klare for kamp. Brann far Bergen var motstander og gjorde dessverre kort prosess. Selv om Glimts verdesrekordforsøk i Sushimosaikk gikk veien, ble det uten poeng på banen. Bergenserne vant kampen 3-1 og Glimt måtte for andre gang i 2016 se seg slått på eget kunstgress med en feststemt fanskare på tribunen. Aalesund hadde slått Glimt 1-0  med fulle tribuner under Bodø bys 200 årsjubileum noen måneder tidligere.

Glimtspillerne jubler etter ett av Manzons mål mot Sarpsborg i kvartfinalen
Glimtspillerne jubler etter ett av Manzons mål mot Sarpsborg i kvartfinalen

Heldigvis for Bodø/Glimt gikk det ikke mange dagene før de igjen fikk muligheten til å revansjere tapet. Det var nemlig klart for kvartfinale i cupen. Sarpsborg 08 var motstander og Glimt var valgt ut som hjemmelag. Vadim Manzon var hentet inn i sommervinduet for å styrke laget på høsten. 10 dager tidligere hadde han markert seg med å bli matchvinner mot nettopp Sarpsborg i serien, og i kvartfinalen scoret han to ganger tidlig i første omgang. Patrick Berg og Joachim Osvold la på til 3 og 4-0 som også ble sluttresultatet. Glimt var for første gang siden 2003 klare for semifinalen i Norgesmesterskapet.

 

LES OGSÅ: Dobbelt nest best, men best i nord

Drømmen om Ullevaal i hundreårsjubileumet levde videre i beste velgående. Motstanderen ble Rosenborg på Lerkendal. Glimt hadde levert noen gode kamper mot Rosenborg de siste årene og mange hadde et håp om at de skulle klare det «umulige». For det var det det var. «Umulig». Rosenborg var nærmest ubeseiret på Lerkendal og jaktet på «the double», og ville ikke gi noen ting gratis til gjestene fra Bodø. Rosenborg vant semifinalen 2-0 og knuste med det drømmen til Bodø/Glimt om en ny cupfinale. Og Lerkendal skulle vise seg å bli en marerittstadion for Glimt denne høsten.

 

Tørking av tårer

Etter semifinalen måtte Bodø/Glimt konsentrere seg om å beholde plassen i Tippeligaen. I løpet av høsten hadde laget spilt seg selv ned i nedrykksumpa. Kun tre poeng ble tatt fra Brann gjestet Aspmyra i september til Viking møtte Glimt til årets siste hjemmekamp på den siste dagen i oktober. Utgangpunktet foran kampen var enkel, med seier ville Glimt være klare for Eliteserien 2017. Det var også Glimt som var det beste laget i store deler av kampen, men det ville seg ikke for hjemmelaget. Viking fikk en heldig scoring i første omgang og kunne i andre omgang doble ledelsen fra straffemerket. Dermed tapte Glimt skjebnekampen 2-0 og «måtte» slå Rosenborg på Lerkendal i siste serierunde.  

Fitim Azemi fortviler etter nedrykket
Fitim Azemi fortviler etter nedrykket

Før kampen lå Glimt på kvalifiseringsplass, to poeng foran Stabæk. Bærumslaget hadde en lettere oppgave enn Glimt. Stabæk møtte tabelljumbo og fortapte Start, mens Bodø/Glimt møtte den suverene serielederen i Trondheim. Stabæk hadde få problemer med Start og vant til slutt 3-0, mens Tromsø, som også var i bunnstriden gjorde jobben mot Odd på Alfheim. Glimt på sin side hadde aldri i løpet av sesongen vært under nedrykksstreken, men da de gjensto én time av sesongen scoret Rosenborg sitt mål nummer to for kvelden, og Glimt falt under streken. Dessverre hjalp ikke Fitim Azemis redusering like før slutt på situasjonen og Glimt hadde mislyktes i jubileumssesongen. Én time under streken var nok til å rykke ned fra Tippeligaen.


Dermed må det 101. året i Glimts historie spilles på nivå to.
Bodø/Glimt Førr Evig! 


Annonse fra Eliteserien: