Glimt har reist til Polen – lær mer om Poznan

Bodø/Glimt har reist på tur, og vi gir deg litt nerdete kveldslektyre.

Annonse:

Tirsdag ettermiddag satte hele delegasjonen fra Bodø/Glimt seg på flyet, som skulle ta de helgule fra Bodø til den polske byen Poznan. Der venter returoppgjøret i play offen til sluttspillet i UEFA Europa Conference League førstkommende torsdag.

Oppgjøret i Bodø sist torsdag endte 0-0, og dermed er det helt åpent før den siste kampen. Vinneren tar steget videre, ender det uavgjort bli det ekstraomganger til en vinner står igjen. Alt kan med andre ord skje.

Det er ventet rundt 400 helfrelste og helgule supportere fra Bodø i Poznan foran det uhyre spennende og viktige returoppgjøret mot den polske seriemesteren.

I denne artikkelen vil vi forsøke å bli litt bedre kjent med byen vi nå skal besøke. Dersom du ønsker å lese deg opp på klubben Lech Poznan anbefaler vi denne vi skrev før hjemmeoppgjøret forrige uke.

Vi kan likevel nevne at Lech Poznan i helgen tapte 1-2 sin seriekamp mot bunnlaget Zaglebie Lubin på deres egen hjemmebane. Dermed ble luka opp til et eventuelt nytt seriegull for den regjerende seriemesteren litt lenger før returoppgjøret mot Glimt.

En skjult diamant

Nå skal ikke vi i Bodø/Glimt skryte på oss å kjenne nordmenns reisevaner spesielt godt, men vi antar at Poznan ikke er den polske byen nordmenn flest reiser til når de har noen uker ferie å avse.

Likevel er Poznan en liten perle i det polske smykket. Før den første kampen hadde vi besøk av Jakob i 4-3-3, som har vokst opp i Poznan og kjenner byen godt. Han rangerer blant annet byen sin over hovedstaden, i alle fall sånn rent estetisk.

Hør mer om hva Jakob kunne si om Poznan i podkastvinduet nedenfor:

Poznan er Polens femte største by og ligger sentralt, litt til vest for det geografiske sentrum av landet. Byen befinner seg ved elven Warta og er en viktig by for Polen. Av rene turistmål anbefaler Wikipedia at du tar en titt på gamlebyen, rådhuset og den gotiske katedralen i byen.

Poznan er en av Polens eldste byer. Faktisk strekker historien seg tilbake til det niende århundre, minst. Mange mener at Polens fødested, eller vugge om du vil. Byen var nemlig svært viktig da Polen ble en selvstendig og offisiell stat.

Poznan har omlag 530 tusen innbyggere. Det er ingen europeisk gigantby vi skal til med andre ord, men fortsatt noen knepp større enn vår vesle by i nord. I 2012 ble det spilt kamper fra fotball-EM i Polen og Ukraina i Poznan, på den samme stadion Bodø/Glimt nå skal måle krefter mot byens fotballstolthet Lech.

Lech Poznan spiller sine hjemmekamper på Stadion Miejski, eller Bulgarska som den også kalles. Stadionet hadde opprinnelig en kapasitet på rundt 20 tusen, men etter den siste ombyggingen økte kapasiteten til like i underkant av 45 tusen. 

Fun Fact om Poznan

Som alltid når Bodø/Glimt reiser ut i Europa flesker vi til med noen mer eller mindre (ofte mindre) gode artig-fakta fra mer eller mindre (ofte mindre) pålitelige kilder på internett. Poznan er selvfølgelig intet unntak, og her er det mye å ta av. La oss begynne.

  1. Poznan er steike gode på croissanter: Ja, det stemmer! Det trekkers frem på flere nettsider om Poznan. Saint Martin Croissanter er en søt croissant med fyll. Den har siden 2008 vært en «beskyttet» matrett av EU.
     
  2. Lech Poznans supportere er verdenskjente: Altså, Lech Poznan har en imponerende supporterskare, men visste du at de har «gått viralt». De har et spesielt rop som har blitt populært og som kalles å «ta en Poznan» eller do the Poznan. For et utrent øye ser det ut som de gjør Pippi med ryggen mot banen. Se eksempel nedenfor:

     
  3. Geiter er en svært greie: Okei, hold deg fast for denne historien tar av. Da det største tårnet på rådhuset i Poznan sto ferdigbygd ønsket byrådet å arrangere en fest for å feire det nye tårnet. En ung kokk hadde ansvaret for maten og skulle servere hjorteskank. Også kokken var fascinert av det nye tårnet og stakk bortom for å ta en titt mens kjøttet gjorde deg ferdig. Tabbe! Hele hjorteskanken ramla rett ned i flammene og dermed ble maten svidd. Jaha? Hvor kommer geitene inn i bildet? Jo, kokken fikk panikk og løp til markedet for å skaffe erstattning for hjorten. Der fant han to geiter som han rett og slett knabba og stakk tilbake på kjøkkenet. Men et kjøkken er jo ikke noe sted for en geit, dermed stakk de av. Geitene endte opp på taket på rådhuset og foran et begeistret publikum begynte de like så greit å sloss.

    I dag har de installert to geiter (ikke ekte geiter altså) som hver dag klokken 12:00 stanger hodene mot hverandre på taket ved klokka. Geita har blitt et symbol for byen og du finner den flere steder i byen, også på suvenirer.
Poznan_Town_Hall_VI.jpeg

 
  • Her kan du stå på ski midt i byen: Nordmenn er født med ski på beina, men i Poznan har de ski i byen. Ja, det finnes faktisk en skibakke midt i sentrum. 
     
  • Poznan er den eneste byen som nevnes i Polens nasjonalsang: Tipper noen i andre polske byer er bitre for det.
     
  • Poznan er den mest LGBTQ+-vennlige byen i Polen: Kjærlighet er for alle!
     
  • Polens første konger var fra Poznan: Vi kan liste opp alle sammen, men er det egentlig interessant nok? Nei
     
  • Navnet Poznan har ukjent opphav: Dette er neppe unikt, men man er ikke riktig sikker på hvorfor Poznan heter Poznan. To teorier er at det stammer fra et etternavn «Poznans by» eller kommer av det polske verbet poznac, som betyr å gjenkjenne noe. Den kjente by, der altså.
     
  • Poznan har sin egen dialekt: Ikke så imponerende for oss nordmenn, men i Poznan snakker de litt annerledes enn i resten av Polen. Dialekten er påvirket av tysk og kalles gwara poznanska
     
  • Polens beste by å leve i: Ifølge en uavhengig rangering er Poznan den beste byen å leve i i Polen. Økonomi, samfunnet, politikken og miljøet er faktrorer som trekkes frem
  • Annonse fra Eliteserien: