Jevn kamp ventes mot Sarpsborg

Det er alltid tette oppgjør når Glimt og Sarpsborg barker sammen.

Annonse:

Etter en finfin juni, hvor Bodø/Glimt vant samtlige kamper i årets første sommermåned ble det en knalltøff start på juli. Rett ned på jorden igjen for de helgule etter et ellevilt overtidsdrama i Skien.

Da Isak Helstad Amundsen steg til værs og skallet inn utlikningen for Glimt hele fem minutter på overtid, trodde alle at Glimt skulle stikke av med ett poeng etter å ha havnet under to ganger. Men sånn gikk det altså ikke. 

Odd fikk lov å prøve én gang til og lyktes godt med det. Sery Larsen laget et uheldig straffespark og hjemmelaget fikk sjansen fra krittmerket langt ut i overtiden. Som "alltid "når Glimt spiller mot Odd scoret Espen Ruud og sikret dermed Glimts første tap etter sommerpausen. 

Glimt står nå med fem seire på de siste seks kampene etter at de helgule i midtuken fikk en ny opptur da de tok første stikk i Champions League-kvalifiseringen. Før returoppgjøret mot Klaksvík kommer Sarpsborg 08 på besøk til Bodø. 

Motstander i form

Hvorvidt Sarpsborg 08 har overrasket eller ikke i årets Eliteserie er vanskelig å si, for undertegnede har rett og slett ikke helt oversikt over forventningene til "særpingene" før sesongen. Likevel tør jeg driste meg til å si at de har vært et friskt pust så langt i år. 

De scorer mange mål. Faktisk er de det mestscorende laget i Eliteserien med sine 28 fulltreffere. De har blant annet slått medaljejagende Strømsgodset hele 5-1 på hjemmebane. Sist helg vant de 4-3 mot Sandefjord med én mann mindre på banen siste halvdelen.  

På tolv kamper har laget vunnet halvparten og sanket til seg 19 poeng. Like mange poeng som Bodø/Glimt, men særpingene ligger foran med bedre målforskjell. S08 har scoret fire mål mer enn Glimt og sluppet inn ett mer. 

Se alle målene i S08s forrige kamp mot Sandefjord: 


Men i likhet med flere andre lag i ligaen varierer resultatene til Sarpsborg veldig. Blant deres seks seire i Eliteserien finner vi resultater som 5-0 (Jerv) og 5-2 (Tromsø) i tillegg til de to overnevnte målshowene. Samtidig har de rota det til for seg selv i enkelte kamper også. Sarpsborg 08 tapte blant annet 1-2 hjemme for Aalesund og 2-3 borte mot HamKam. Men det er ingen tvil om at det blir en tøff kamp for Glimt på lørdag. 

Det blir det alltid når Sarpsborg er på besøk. Slik så det ut da lagene møttes i fjor: 


En ung storhet

Sarpsborg er en ung klubb, som navnet tilsier. Klubben ble stiftet i 2008 da Sarpsborg FK og Sparta Sarpsborg slo seg sammen. Men på sine 14 leveår har klubben likevel oppnådd store ting. Laget har spilt cupfinale to ganger, tatt bronsemedalje i Eliteserien og hatt et fantastisk europaeventyr. 

I 2018 var S08 i gruppespill i Europa League og imponerte stort. De åpnet gruppespillet ved å tape 1-3 borte for tyrkiske Besiktas, men så smalt det ved Glommas bredder. I runden etter slo særpingene det som skulle bli gruppevinner Genk fra Belgia 3-1 på hjemmebane. Deretter holdt de den svenske giganten Malmø til 1-1 i to kamper på rad før europaeuforien brast. 

I de to siste kampene i gruppespillet ranket Sarpsborg 08 etter å ha tapt 2-3 for Besiktas hjemme og deretter 0-4 borte i Belgia. De endte med fem poeng på sisteplass i gruppa si. Likevel en stor prestasjon for en liten og ung klubb. 

For statistikknerdene

Både Glimt og Sarpsborg har i løpet av de siste 14 årene variert i prestasjon. Begge klubbene har vært opp og ned fra Eliteserien og dermed har det ikke blitt så fryktelig mange oppgjør mellom lagene. 

Likevel har Glimt og Sarpsborg rukket å møtes 14 ganger i Eliteserien, i tillegg til noen oppgjør i cupen og på nivå to. I Eliteserien er det Glimt som har statistikken på sin side, til tross for at det som oftest er fryktelig jevnt.

_DSC1082_KentEvenGrundstadFoto.jpg
Ola Solbakken avgjorde forrige oppgjør fra straffemerket. Foto: Kent Even Grundstad

I fjor endte det 2-2 i Sarpsborg etter at Marius Høibråten utliknet for Glimt i den andre omgangen. I Bodø vant Glimt knepent 2-1 etter et straffespark fra Ola Solbakken fire minutter før slutt. 

Glimt har vunnet seks av 14 kamper. Sarpsborg har stukket av med alle tre poengene tre ganger. Sist det skjedde var helt tilbake i 2016. I serierunde nummer åtte i 2016 vant Sarpsborg 08 2-0 i Bodø. I det motsatte oppgjøret i Østfold senere på sommeren vant Glimt 2-1 og har siden tatt poeng i samtlige seriekamper mot Sarpsborg. Også i cupen det året møttes lagene. I kvartfinalen vant Glimt 4-0 hjemme i Bodø og sikret plass i semifinalen. 

I 2018 vant Glimt 3-1 på Aspmyra midt i Sarpsborgs europaeventyr. Særpingene kom nærmest rett fra play off-kamp i Israel til Bodø og var nok sånn sett preget av både lang reisevei og en tøff midtukekamp. I 2020 var Glimt på besøk hos Sarpsborg kun tre dager etter 6-1-seieren mot Kauno Zalgiris i Europa League-kvalifiseringen. I fjor møttes lagene i Sarpsborg bare dager etter at Glimt tapte for Legia Warzawa og i år møtes lagene bare dager etter Glimts europakamp mot Klaksvík. En hyggelig tradisjon dette. Og litt vel nerdete informasjon, kanskje. 

Også i 2020 vant Glimt 2-1 mot Sarpsborg på Aspmyra: 


Uansett, Glimt har det statistiske overtaket mot Sarpsborg før lørdagens kamp, med seks mot tre seire. Likevel tyder målforskjellen i de 14 kampene at det er tette og jevne oppgjør. Glimt har nemlig scoret 25 ganger mot Sarpsborg, mens lørdagens gjester har scoret 19 ganger. 

Det blir garantert både tett, jevnt og spennende når lagene igjen barker sammen på lørdag klokken 16:00. Bli med og støtt laget. Kjøp billetter her

 

Annonse fra Eliteserien: