Glimt til den evige stad

La oss gi deg alt du trenger å vite før kampen mot Roma på torsdag.

Annonse:

PS! Dersom du skal på kampen vil du finne vesentlig informasjon nederst i denne artikkelen. 

Tirsdag ettermiddag satte Bodø/Glimt seg på flyet sørover til den italienske hovedstaden for å spille den fjerde kampen i UEFA Europa Conference League. Nå er sesongen snudd og Bodø/Glimt møter Roma først, før CSKA Sofia og Zorya Luhansk står for tur. I den rekkefølgen.

Slik så Glimts reise til Roma ut: 

Det er et Bodø/Glimt-lag i storform som reiser til Roma. Etter det motsatte oppgjøret for to uker siden, som for øvrig endte 6-1 til de helgule har Glimt befestet sin posisjon på toppen av tabellen med to seire og en uavgjort i Eliteserien. Dermed topper Glimt to tabeller før oppgjøret i Roma. Både den hjemlige ligaen og gruppe C i UEFA Europa Conference League.

Det ble en skikkelig sliteseier for Glimt sist helg da Sandefjord ble sendt hjem med null poeng og ett baklengsmål etter en spennende og velspilt fotballkamp. Onsdagen i forveien tok Glimt en skikkelig skalp borte mot Molde etter en brilliant andre omgang der nordlendingene høvlet over hjemmelaget og vant komfortabelt 2-0 i Rosebyen.

Klikk her for å lese vår forhåndsomtale av Roma før det motsatte oppgjøret, hvor vi presenterer klubben AS Roma nærmere.

Revansjelystne gladiatorer

Romerne har på sin side plagdes noe mer i sin hjemlige liga etter sin reise til Nordland, uten at vi skal si at de har vært svake. På sine tre kamper i Serie A står de med 1-1-1. Én av hver. Først tok de et meget sterkt poeng hjemme mot serieleder Napoli, før de i midtuken vant 2-1 mot Cagliari.

På søndag var det Glimts overmenn fra i fjor som skulle senke Roma på deres egen hjemmebane. AC Milan, med Zlatan Ibrahimovic i spissen scoret dobbelt så mange mål som Roma og sikret en viktig 2-1-seier. Dermed er rapportene fra Italias hovedstad at hovedtrener JoséMourinho er presset før returoppgjøret mot Bodø/Glimt.

For det er nok en stor dose revansjelyst å spore hos både Mourinho og resten av hovedstadslaget. Det forrige oppgjøret mellom AS Roma og Bodø/Glimt fikk hele Europa til å sperre opp øynene. Kunne det virkelig skje? At en liten klubb,  nord for polarsirkelen, i en liten by, på en liten stadion i et arktisk klima kunne smadre en av fotball-Europas storheter?

Klart det! I Bodø kan vi få til alt. Det var kampen på Aspmyra for snaue to uker siden et solid bevis på. Bodø/Glimt klinket til fra start, fryktløse og sprudlende valset de over Roma fra nærmest første spark på ballen.

_DSC3013-1_KentEvenGrundstadFoto.jpg
Glimt-spillerne jubler etter Erik Botheims 1-0-scoring mot Roma for to uker siden. Foto: Kent Even Grundstad

Erik Botheim åpnet ballet med sin scoring etter rundt syv minutter før Patrick Berg doblet ledelsen med et nydelig langskudd noen minutter senere. Bergs suser ble dessuten kåret til rundes mål i UECL forrige runde.

Roma reduserte før pause og Mourinho øynet håp om seier. Det ga i alle grepet han gjorde i pausen sterke indikasjoner på. Roma startet nemlig kampen med det de selv omtaler som et andrelag, men i pausen kom den ene stjerna etter den andre inn på kunstgresset i Bodø. Og de fikk seg en opplevelse for livet i vinden på Myra.

Glimt-flyet var pyntet og klar til tur til Roma. Foto: Kent Even Grundstad
Glimt-flyet var pyntet og klar til tur til Roma. Foto: Kent Even Grundstad

Alfons Sampsted vartet opp med en maktdemonstrasjon på dødlinja og slå ballen inn til Botheim som enkelt og greit kunne sette sitt andre mål for kvelden, og han var ikke ferdig med å skaffe målpoeng. Flere Roma-stjerner fikk slippe til etter 3-1-scoringa og Glimt fortsatte trøkket. 4-1 kom etter en nydelig scoring fra Ola Solbakken, før Amahl Pellegrino fikk æren av å sette inn 5-1. Nevnte Solbakken var heller ikke ferdig og sørget for 6-1 helt mot slutten av kampen. 6-1 til Bodø/Glimt mot stjernene fra Roma.

Erik Botheim sto for tre assist i høstkvelden på Aspmyra og ble kåret til rundens spiller i UECL runde tre. Like etter kampslutt var Roma-treneren tydelig på at han hadde overvurdert eget lag og ga et soleklart løfte om at Glimt skulle få det vesentlig tøffere i Roma. Vi tar han på ordet og stiller forberedt.

Kampstart er torsdag 4. november klokken 21:00 og kampen kan sees på V4 og Viaplay. Er du i Italia kan du skaffe deg billetter til kampen ved å klikke her.

Førr evig i den evige stad

«Det er bare Bodø/Glimt som er førr evig» synger Joddski i en bisetning i en av sine låter. Det viser seg å ikke stemme helt, for Roma omtales ofte som den evige stad. Greit for oss, men hvorfor?

I likhet med Glimts forrige destinasjon i Europa, Sofia er også Roma en svært gammel by med masse historie. Vil du lære mer om Sofia kan du lese det her. 

Begrepet "den evige stad" strekker seg helt tilbake til lenge før Kristus. Men først 300 år etter Kristus ble begrepet offisielt tatt i bruk og ifølge Store Norske leksikon er det et æresnavn på Roma for å betegne dens uforgjengelighet.

rome-g6b05f2659_1920.jpg
Colloseum er et av verdens mest kjente turistmål.

Roma er som nevnt hovedstaden i Italia og har en så lang historie at det stort sett settes av hele skolesemestere for at barna skal lære seg om historien. Så siden du allerede vet alt du trenger å vite om Vatikanstaten, Colloseum, Paven, Keiser Augustus, Keiser Nero og alle de andre keiserne bruker vi heller tiden på å lære oss noe nytt. 

Roma ble grunnlagt rundt 700 år før Kristus og er i dag hjembyen til over 2,8 millioner innbyggere. Roma er et av de viktigste turiststedene i verden. Kanskje ikke så rart, sånn med tanke på den nevnte historien. 

10 funfacts om Roma 

  1. Det finnes mer enn 280 fontener og 900 kirker i Roma. Det er mange.
  2. Mynter til en verdig av 7 millioner norske kroner kastes i Trevifontenen hvert eneste år. 
  3. Verdens første kjøpesenter ble bygget i Roma av Keiser Trajan i år 110 etter Kristus. 
  4. I Roma finner du et helt eget museum for pasta. Mmm.
  5. St. Peter-kriken i Vatikanstaten er verdens største kirke
  6. Apropos Vatikanstaten, visste du at de har sitt eget fotballag? I sin første offisielle kamp i 1985 vant de 3-0 mot et lag bestående av østeriske journalister. 
  7. Selv om byen er gammel, ble ikke Roma Italias hovedstad før i 1870. Frem til det var det Florence hovedstad. 
  8. Roma var verdens første by til å nå 1 million innbyggere. Det skjedde i 113 før Kristus. Men her er ikke historikerne helt enige.
  9. Roma har flere kallenavn. Den evige stad er mest kjent, men også Kjærlighetens by, Guds by, De syv bakkers by er kjente kallenavn på byen. 
  10.  Dersom du reiser til Roma vil du møte katter. Det finnes nemlig en hel del villkatter i byen, og de har en egen lov som beskytter dem. Blant annet bor det flere katter i det kjente landemerket Colloseum.

Skal du på kampen? Les dette 

Romas politimester ønsker Bodø/Glimts supportere velkommen og ønsker alle sammen et hyggelig og trygt opphold i hovedstaden. 

Nå det gjelder kampen på torsdag vil det bli arrangert transport for alle supportere for å lede dem trygt og enkelt frem til Olympic stadion. Denne tjenesten blir tilgjengelig fra Piazzela Delle Canestre, der den offentlige shuttelbussen reiser fra. Avgangene vil starte klokken 17:00

I gatene utenfor stadion er det forbudt med følgende: 

  • Salg og besittelse av  mat og drikke på glass og/eller flaske
  • Det er strengt forbudt å gå i supportertog eller liknende 

Brudd på disse reglene vil bli slått ned på av politiet.

Annonse fra Eliteserien: